Followers

Friday, October 14, 2011

Baiknya 1Malaysia , rakyat terutama belia bersepah tak ada kerja, warga asing yang diberi kursus usahawan!

Inilah padahnya duduk deka tdengan kerajaan Umno/BN. Siapa yang duduk dekat Umno/Bn kalau cerdik, jadi bodoh! Rakyat duduk dekat Umno,yang cerdik dipandirkan! Pegawai Polis duduk dekat Umno pun boleh menjadi pandir juga!! Sanggup diri dilihat bodoh asalkan Umno terus berkuasa. Namun mahu menyalahkan kerajaan Umno tidak sekali-kali asalkan diri menjadi terus pandir tak apalah!


Wahai pemerintah 1Malaysia, cerdik ke bodoh, pandir ke tak pandir, rakyat sendiri terutama golongan muda bersepah mencari peluang berniaga, warga asing yang diberi kursus? Rakyat sendiri yang bersepah perlu dibantu, warga asing juga yangmahu dijadikan saudagar?


Menganjurkan kursus usahawan jika benar menggunakan peruntukan kewangan dari mana kalau tidak dari wang rakyat? Kenapa warga asing yang senang-senang dapat kursus hasil wang rakyat? Ini kerja pelik lagi haramjadah ni!


Nampaknya puak-puak ini makin ‘gila babi’ dalam percaturan politik mereka. Pegawai awam menjadi abdi, wang rakyat digunakan untuk orang asing? Negara lain ada buat begitukah untuk rakyat Malaysia?


Marilah kita hentikan puak-puak ini dari terus memerintah Malaysia…jahanam segala, kecewa rakyat jelata!!!


Sindiket IC: Alasan ‘kursus usahawan’ tak munasabah


Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 14 Oktober: Kenyataan Ketua Polis Daerah Sepang Superintendan Imran Abdul Rahman bahawa ratusan warga asing yang ditemui di Istana Dugang Country Resort kelmarin menghadiri kursus keusahawanan disifatkan sebagai tidak munasabah.


Pengerusi Pemulihan Demokrasi dan Mobilisasi Dewan Pemuda PAS Pusat, Suhaizan Kaiat berkata, alasan itu sama sekali tidak dapat diterima rakyat kerana tiada keperluan mereka mengikuti kursus tersebut kerana mereka memang tidak dibenarkan berniaga di Malaysia.


"Apakah seorang warganegara asing yang datang ke negara ini atas permit pertanian dibenarkan berniaga dalam negara kita? Sejak bila pula kerajaan Malaysia membenarkan pekerja buruh daripada kalangan warga asing dibenarkan berniaga di negara kita? soalnya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.


Suhaizan turut membangkitkan beberapa persoalan yang menimbulkan kecurigaan dan mengesahkan dakwaan pemuda PAS bahawa warga Indonesia, bangladesh dan Kemboja itu dibawa ke resort tersebut untuk mengambil MyKad.


Warga asing itu juga dipercayai akan didaftarkan sebagai pemilih dalam pilihan raya umum ke-13.


Katanya, layanan yang diterima mereka sangat istimewa sehingga diberikan perkhidmatan pengangkutan dan bas secara percuma.


"Tidak munasabah warga asing ini diberi layanan kelas pertama untuk menghadiri kursus keusahawanan. Mereka diberi perkhidmatan bas dan resort. Badan kerajaan mana yang begitu bermurah hati membenarkan mereka berkursus?" soalnya yang juga Ketua Pemuda PAS Johor.


Apa yang lebih melucukan katanya warga asing itu datang dari Johor ke Selangor semata-mata untuk berkursus selama lima jam sahaja.

Ini kerana jelasnya, menurut perjanjian dengan pemandu bas, perkhidmatan mereka diperlukan sehingga jam 1 tengahari Rabu, sedangkan warga asing tersebut tiba di Putrajaya pada jam 6 pagi hari yang sama.


Tambahnya, jika benar mereka menghadiri kursus keusahawanan, kenapa dalam waktu yang singkat sahaja iaitu dari jam 8 pagi hingga 1 tengahari.


"Jika benar mereka berkursus keusahawanan 5 jam sahaja dengan jarak 800 KM, pergi dan balik daripada Johor Baharu ke Putrajaya, mengapa mereka tidak berkursus di Johor Baharu sahaja. Mengapa begitu istimewa warga asing ini dilayan oleh pihak tertentu dalam negara ini," katanya.


Sehubungan itu, beliau mengingatkan pihak polis agar tidak bersubahat melindungi penyelewengan yang melibatkan kedaulatan negara.


1 comment:

Anonymous said...

BAIK....BAIK..ADA MAKNA TUUUU.....NAK TUNJUKKAN PADA NEGARA NEGARA LUAR JUGA RAKYAT TEMPATAN YANG TOLOL,PEKAK BANGANG,MALAYSIA BERSIMPATI..BAIK HATI..JUJUR.. DENGAN PESERTA2 KURSUS USAHAWAN TU, LAGIPUN ADA MASYUK LEEE YANG TERLIBAT DENGAN PROGRAM INI.UNDILAGI BE-END..PUASKAN HATI KAMU YANG MASIH MEMPERCAYAI DAN MENGUNDI PUAK2 UMNOPORNO NII..MEREKA UDAH BENARBENAR KENYANG,KAMU DAPAT APA ?BERKELIARAN ANAK2 MUDA TIDAK ADA KERJA...SALAH SIAPA? MEREKA KATA..SALAH KITA JUGAAAAA...BE-END YANG BETULLLLLL.........