Followers

Tuesday, September 20, 2011

Ada khianat awam. Ini khianat apa ?

Timbalan Presiden PAS, Tuan Haji Mohamad Sabu yang dilaporkan oleh Utusan Meloya, berucap dalam ceramahnya , Mat Indera wira sebenar dalam tragedi Rumah Pasong Bukit Kepong, bukannya polis British telah didakwa kerana kononya ucapannya mendatangkan khianat awam.


Mat Sabu yang berhujah sejarah mengikut perpektifnya telah dianggap mendatangkan khianat awam walhal hujah Mat Sabu itu sepatutnya sudah cukup dipatahkan dengan hujah-hujah ilimiah para sejarahwan tetapi nampaknya keintelektualan pakar sejarah yang sayangkan Umno cukup memalukan bagaikan telah diserkup bawah tempurung kelapa, tidak mampu untuk berdepan secara intelektual dengan hujah simple Mat Sabu itu.


Di sini siapa yang kelihatan macam bodoh? Mat sabu atau orang yang lemah akal untuk berdebat dan mematahkan hujah Mat Sabu? Malu Malaysia konon kerajaan Umno/BN mempunyai sejarahwan pakar yang heba,t tetapi tetap untuk menutup mulut Mat Sabu terpaksa digunakan Seksyen 505 Kanun Keseksaan kerana konon mendatang khianat awam!


Kalau Mat Sabu boleh mendatangkan khianat awam, bagaimana pula dengan Jabatan Pendaftaran Negara dan Suruhanjaya Piihanraya yang bagaikan mahu ‘mengadai dan menjual’ negara ini dengan isu-isu IC palsu, kewarganegaraan segera dan daftar pemilih pilihanraya yang kotor dan macam-macam yang seumpamanya?


Kalau ucapan Mat Sabu mengenai Mat Indera khianat awam, kalau kes-kes seumpama di bawah ini jika benar-benar berlaku, khianat apa pula?


Petikan dari : malaysiakini

Kabel diplomatik Amerika Syarikat yang bocor mendedahkan, bekas pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman mengakui pernah mengeluarkan lebih 60,000 kad pengenalan palsu kepada pekerja asing di Sabah sekitar 90-an, atas arahan Umno.


Kabel yang dimuat naik di portal Wikileaks memetik bekas ketua NGO pemantau pilihan raya Mafrel Malek Husin sebagai mendakwa Rashid mengakui perkara itu dalam pertemuan peribadi di rumahnya pada 25 Oktober, 2006.


Dalam kabel yang ditandakan sulit itu, Malek dilaporkan memberitahu pegawai Kedutaan Amerika Syarikat di Kuala Lumpur bahawa Rashid mengesahkan Umno melancarkan kempen 'kotor' sekitar 90-an untuk merampas Sabah - yang dikuasai PBS, ketika itu pembangkang, pada 1994.


"Sepanjang dekad berkenaan, Umno memberikan kewarganegaraan dan kad pengenalan Malaysia kepada lebih 600,000 pekerja pendatang asing (kebanyakan beragama Islam dari Indonesia dan Mindanao di Filipina) di Sabah, sebagai pertukaran untuk undi mereka pada pilihan raya negeri.


Keadaan didakwa semakin parah pada tahun 1990-an, dengan kesalahan diletakkan di bahu perdana menteri ketika itu Tun Dr Mahathir Mohamad kerana didakwa melancarkan apa yang dikenali sebagai 'Projek IC'.


Ia operasi haram yang didakwa membabitkan Jabatan Pendaftaran Negara, agensi kerajaan berkaitan dan ejennya dengan tujuan meningkatkan undi Umno dan BN.


Petikan dari : harakahdaily

KUALA LUMPUR, 20 Sept: Dewan Pemuda PAS Pusat hari ini mendedahkan pula sekurang-kurangnya 170,818 pengundi tidak diketahui negara asal kelahiran tetapi layak mengundi.


Mereka merujuk kepada kod negara "71 " yang terdapat pada no kad pengenalan pengundi tersebut seperti dalam Daftar Pemilih Induk (DPI) suku ke dua 2011 SPR."Berdasarkan kepada semakkan laman web JPN, tiada kod “71” disenaraikan sebagai kod rasminya.


"Oleh itu Pemuda PAS menganggap bahawa kod “71” adalah suatu kod warganegara yang tidak diketahui negara asal kelahirannya," kata Pengerusi Pemulihan Demokrasi dan Mobilisasi DewanPemuda PAS, Suhaizan Kayat.

No comments: