Followers

Sunday, August 14, 2011

Seorang lagi menteri 'taik kucing'!

Ooohh...sedaplah jadi kerajaan tak boleh dipersalahkan! Rakyat kebulur, rakyat fakir, rakyat miskin, rakyat terbeban dengan kenaikan harga minyak, rakyat tertekan dengan kenaikan harga barang, rakyat mati kena rogol, rakyat tempatan terancam dengan ramai PATI jadi warganegara segera, rakyat murtad, jangan salahkan kerajaan!


Habis tu apa kejadahnya jadi kerajaan?


Jadi kerajaan hanya untuk makan kedarah komisyen kapal selam? Jadi kerajaan untuk bagi peruntukan RM111 juta kepada bini? Jadi kerajaan untuk beli cincin RM24 juta kepada bini? Jadi kerajaan untuk rasuah rakyat dalam kempen piihanraya? Jadi kerajaan untuk bagi PATI warganegara segera demi kuasa politik haramjadah? Jadi kerajaan untuk bagi gaji besar kepada Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR yang senget itu dengan duit cukai rakyat? Jadi kerajaan untuk dapat tender sistem biometrik? Jadi kerajaan untuk membodohkan rakyat?


Ooohhh...sedaplah jadi kerajaan Umno/Bn! Gemuk macam badak sumbulah bini kalau gitu!


Sudah-sudahlah banyak bercakap, buat kerja, dan pantau sistem agihan bantuan dan pegawai-pegawai di bawah jagaan kamu!


Jangan salahkan k'jaan jika bantuan tak diterima


Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata tidak wajar pihak-pihak tertentu mempersalahkan kerajaan semata-mata sekiranya bantuan yang disalurkan tidak diterima golongan terbabit.


Beliau berkata kementerian menerusi Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) memperuntukkan RM1.26 bilion bagi membantu kira-kira setengah juta golongan sasar sepanjang tahun ini.

"Jangan salahkan kerajaan...selain kementerian menerusi JKM, terdapat juga banyak agensi lain yang terlibat, mana suami-suami (kepada ibu-ibu tunggal) yang mempunyai keluarga juga mesti bertanggungjawab, walaupun sudah bercerai atau berpisah," katanya.

Shahrizat berkata demikian bagi mengulas laporan sebuah akhbar tempatan mengenai kementerian bertanggungjawb memperuntukkan RM1.2 bilion untuk membantu 450,000 orang tetapi ia tidak dapat dinikmati seorang ibu tunggal Muslimin yang ke gereja untuk mendapatkan makanan.


Ketua Pergerakan Wanita Umno itu berkata kementerian sentiasa menemui kumpulan sasar dan menghulurkan bantuan pada setiap bulan agar mereka tidak bersikap menuding jari kepada kerajaan yang prihatin kepada nasib mereka.


Beliau juga kesal dengan tindakan segelintir suami yang mengamalkan budaya "lepas tangan" kepada pihak lain dalam soal memberikan nafkah kepada isteri yang ditinggalkan atau diceraikan.


"Mana bekas suami, ahli-ahli keluarga, anak-anak tidak membantu dan bersikap lepas tangan. Kalau mereka lepas tangan kepada orang lain, ia mengundang bahaya terutama ibu bapa yang tiada persaraan hidup harus dibantu...hentikan andaian (salahkan kerajaan)," katanya.


Beliau turut berpesan agar anak-anak tidak mengabaikan tanggungjawab dan mengambil tahu kebajikan terhadap ibu-bapa mereka yang telah uzur terutama pada musim perayaan Aidilfitri yang bakal menjelang.- Bernama


2 comments:

Pak Oncu said...

salam bro,, izin kan gua kopipes n3 ni

Anonymous said...

Kena wujudkan Anugerah Menteri Bangang Mingguan.

Minggu ni Rais Yatim,
Minggu lepas Zahid Hamidi,
Minggu sebelum tu Sharizat Jalil,

Agak-agaknya siapa yang nak dapat anugerah ini minggu depan.