Followers

Tuesday, August 23, 2011

Iyer ke masuk?

Kalau kaki ini yang bercakap, aku tak percaya. Dia lebih kurang tuan dia jugak. Esok lusa kalau ada yang tanya Najib pula, agaknya dia akan kata, "ikut pandai kitalah nak bincang cadangan apapun kerana kita ada 'prerogative'". Asal sikit prerogative, membuli orang tak kira! Jenis lidah bercabang memang tak boleh pakai!

Bila Pakatan nak nilai balik cadangan main-main Najib mengenai penubuhan JTP, barulah terhegeh-hegeh katakan 8 cadangan NGO (BERSIH 2.0?) ada dimasukkan dalam cadangan penambahbaikkan sistem pilihanraya. Kalau tidak dia ingat Pakatan R macam Pak Pandir mudah-mudah dia nak main-mainkan!

Sebutkan dulu bagi jelas apa 8 cadangan yang akan menjadi komponen utama rangka kerja JTP itu. Kalau tidak...piiiraahh!Tuntutan BERSIH dalam rangka kerja JK khas

Cadangan oleh beberapa NGO akan dijadikan komponen utama rangka kerja bagi Jawatankuasa Khas Parlimen untuk mengkaji penambahbaikan kepada sistem pilihan raya di negara ini.

Menteri di Jabatan Pedana Menteri Datuk Seri Mohd Nazri Abdul Aziz, bagaimanapun, enggan mengesahkan sekiranya cadangan-cadangan itu datang daripada gabungan pilihan raya bersih dan adil, atau lebih dikenali sebagai BERSIH 2.0.

"Kita telah membincangkan secara terperinci mengenai rangka kerja itu. Kami juga bersetuju dengan apa yang telah dicadangkan oleh kandungan memorandum yang diberikan oleh pelbagai NGO supaya pembaharuan pilihan raya dimasukkan ke dalam rangka kerja.

"Kandungan itu membabitkan rangka kerja, termasuk lapan perkara yang dibangkitkan oleh NGO itu," kata Nazri.

Ditanya sama ada NGO yang dimaksudkan itu termasuk daripada BERSIH 2.0, Nazri cuba mengelakkan soalan itu dan hanya berkata: "Saya pasti beberapa daripada NGO itu adalah pertubuhan yang sah”.

Selepas bermesyuarat dengan perwakilan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk lebih satu jam hari ini, Nazri berkata mereka telah memutuskan bahawa tanggungjawab menggalur rangka kerja berkenaan akan diserahkan kepada SPR sebelum ia dibentangkan kepada kabinet.

"Sebaik sahaja diluluskan, rangka kerja yang dicadangkan akan dikemukakan kepada Jawatankuasa Hak dan Keistimewaan Parlimen,” katanya.

malaysiakini.


No comments: