Followers

Monday, July 25, 2011

Pelaburan merudum, pelabur makin menyampah kerana pelbagai senario dan tindakan pelik Najib-Rosmah di 1Malaysia

Dari aspek pelaburan, pelabur manakah yang bodoh mahu melabur di Malaysia di bawah kepimpinan Najib-Rosmah? Bukan sahaja rakyat yang menyampah dengan pemerintahan Najib-Rosmah malah juga para pelabur asing dan tempatan kerana pelbagai perkara dan senario yang berlaku cukup tidak menyenangkan, yang telah menjejas teruk imej negara ini:

  1. Kes mahkamah Anwar Ibrahim yang dirancang oleh para konspirator peringkat tertinggi telah mencemar keluhuran perlembagaan Malaysia . Kes ini menjadi tumpuan seluruh dunia yang menilainya setiap hari.

  1. Kes pembunuhan Althantuya Sharibu masih menjadi persoalan seluruh dunia. Dunia masih terpinga-pinga kenapa dua orang itu bunuh Althantuya? Apakah Althatuya sekeh kepada mereka!? Di 1Malaysia yang pelik, cari orang yang membunuh jangan tanya kenapa bunuh!

  1. Kes Teoh Beng Hock yang konon mati membunuh diri kerana siasatan marathon yang aggresif di bangunan SPRM. Guna ayat pun tak telus. Apa benda siasatan aggresif tu, teranglah bagi jelas? Inilah masalah dalam 1Malaysia…siasatan aggresif!? Dunia mengikuti kes ini!

  1. Kes ‘kekejaman’ PDRM dalam menyurai himpunan aman BERSIH 2.0 seantero dunia tahu. Sibuk membela pemerintahan Najib-Rosmah, PDRM menjadi bagaikan hilang pedoman. Akhirnya buat filem yang tidak berkualiti untuk tayangan umum. Naya! Dunia memerhati termasuk para pelabur!

  1. Kes Sarbini seorang pegawai kastam yang tiba-tiba juga dikatakan membunuh diri di bangunan SPRM. Berahi sungguh orang membunuh diri di bangunan SPRM? Apakah nanti siasatan Sarbini akan menjadi macam cerita TBH juga? Rasanya harus! Dunia juga akan menilai kes ini!

  1. Sehingga ke hari ini SPR masih belum memberi jawapan kepada tuntutan BERSIH 2.0. Hal ini diperhati oleh pelbagi pihak teermasuk para pelabur di seluruh dunia. Kerajaan Najib-Rosmah dan SPR yang cakap berbelit-belit dan tidak profersional cukup membimbangkan para pelabur asing untuk melabur di negara ini. Akibatnya pelaburan asing makin sikit, peluang pekerjaan pun semakin renggeh, pengangguran belia makin meningkat!

  1. BERSIH 2.0 tuntut guna dakwat kekal, Najib kata guna sistem biometrik yang digunakan oleh Jabatan Pendeftaran Negara! Kahkahkahkahkah…sistem biometrik yang digunakan oleh JPN!!! Alamatnya akan ramailah yang berjaya mendapat MyKad palsu yang ditulinkan. akan mengundi. Makin sedaplah JPN buat kerja untuk memenangkan tuan yang membelanya! Pucuk dicita ulam mendatang. Pakatan rakyat jangan masuk perangkap, mampos nanti!

  1. PDRM buat video polis melayan baik para demontran, pun dipertikai orang ramai. Memang tak meyakinkan. Ramai orang pertikai, mana wajah Mat Sabunya? Sebut sahaja Mat Sabu tak dilanggar tapi wajah Mat Sabu tak ditunjukpun, sapa nak percaya lu! Sudahlah begitu, siapa yang ketuk kepala Khalid Samad, siapa pula yang cocok muka Fayad pengawal Anwar Ibrahim, gas kimia siapa yang terhidu oleh Allahyarham Baharuddin sehingga membawa ajal, siapa pula yang ketuk tempurung lutut Mat Sabu? Oo..Mat sabu ketuk pecah lutut sendiri! Tu yang dalam gambar yang tersebar diseluruh dunia yang kena sepak, yang kena ikat dengan tali plastik, yang kena sembur gas kimia, yang kena henyak, siapa yang buat? Gamaknya yang buat itu semua pahlawan ilmu silat yang berdegar-degar itu, yang pandai ghaib!

  1. Pengusiran peguam William Bourdin dari Perancis merosak terus imej Malaysia di mata dunia. Pemerintahan Najib-Rosmah seolah-olah telah memberi makna apa yang diucapkan oleh peguam itu mengenai kapal selam itu adalah betul! Najib yang cuba menjadi setaraf Mat Taib Sarawak yang suka usir orang daripada masuk ke Sarawak, kini terus bertaraf lebih tinggi sama dengan taraf junta tentera Mynmar pula! Pelabur dunia memang tak senang melihat telatah pemerintahan Najib-Rosmah. Pelabur bodoh mana yang mahu melabur di 1Malaysia kecuali APCO!

  1. Terkini dengar ceritanya Syarikat Penerbangan Air Asia mahu memindahkan pusat pentadbirannya ke Indonesia pula! Apa maknanya ini? Maknanya iklim pelaburan dalam zaman pemerintahan Najib-Rosmah membawa banyak jerebu kepada para pelabur sama ada asing mahupun tempatan. Tak berjerebu apa kalau para kontraktor yang membuat projek janji Umno/BN di PRK Galas dahulu katanya masih belum mendapat bayaran hingga kini!

Jelas keadaan di negara ini sebagai lubuk yang mampu merangsang ekonomi para pelabur semakin malap. Ramai yang semakin menyampah dengan kehilangan integriti yang mengakibatkan berleluasanya rasuah, kroni, tidak telus dan seumpamanya yang berlaku di zaman 1Malaysia ini. Yang semakin tidak sedar dan galak hanyanyalah mereka dan orang-orang Melayu berfikiran jumud, kuno dan statik yang setiap hari masih ’berkitabkan’ Utusan Meloya dan Berita Hairan dan ’berkiblatkan’ TV1, T2, T3 dan seumpamanya.

1 comment:

Anonymous said...

Satu-satu nya PM yang paling lemah di dunia,
PM yang tak ada barisan pemerentah sendiri ,PM yang memerintah dengan barisan kabinet PAK LAH, PM yang tak ada menteri sendiri