Followers

Thursday, July 21, 2011

Maka tak semena-mena menerangkanlah 'jurucakap' Berahim Ali seorang Menteri itu!

Maka berkatalah sang jurucakap Ibrahim Ali (rupanya Ibrahim Ali ada jurucakap!) yang bertaraf menteri, bahawa Ibrahing Ali sebagai bekas pelajar hendak pulang balik (sumbangan) kepada universiti tempat Berahing belajar dulu!!


KAH…KAH…KAH…KAH…KAH...KAH!!! Berahim nak pulang balik!!!


OI...BERAHING NAK PULANG BALIK PADA UiTM LAH WEH!!!


Buat anugerah nak pulang balik sumbangan...ewah...ewah !! Di Harvard agaknya ada berbilion-bilion anugerah kerana sumbangan bekas-bekas pelajar! Maka kalau ada lagi bekas-bekas pelajar UiTM yang nak pulang balik buatlah anugerah bagi diri sendiri hantar kepada pentadbir UiTM kini. Lepas itu, kita masuk UiTM dalam Guiness Book of Record sebagai institusi tengik yang paling banyak anugerah atas planet bumi! Wau maka akan terserlah kehebatan tahap kepandiran NC dan para pengendali UiTM kini, jika terus mahu menyandar kepada hujah dan alasan Menteri sang jurucakap itu.!


Aku ingat NC yang bemisai tebal dulu sahaja yang bengong, rupanya NC yang cermin mata besar ini pun lebih kurang! Tambah pula dengan menteri cap taik kucing yang tergamak jadi jurucakap orang yang tak turun demo kerana bini tak izinkan. Menteri bercakap merapu! Orang bukan soal bekas pelajar nak pulang balik sebagai sumbangan bekas pelajar, orang persoalkan apa yang hendak dinamakan 'anugerah Ibrahim Ali' itu! Sapa Ibrahim Ali tu?


Yang sebenar patut dipulangkan oleh Berahing ialah kerusi Parlimen Pasir Mas tu. Bertanding atas ihsan PAS, bila menang, tak ada apa yang tak dikatakan pada PAS dan Tok Guru Nik Aziz. Cheh... dasar manusia tak terpakai! Daripada wujudkan anugerah Ibrahim Ali, lebih baik wujudkan "Anugerah Burung Punai" sempena sejenis burung yang tak becok dan sentiasa berterbangan cantik dan damai berkawan di ruang udara!
Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin yang tidak mahu terheret secara langsung dengan kontroversi Anugerah Ibrahim Ali yang ditawarkan kepada mahasiswa UiTM berkata menjadi kelaziman bagi universiti mendapatkan sumbangan daripada bekas pelajar mereka.


"Kita lihat mana-mana pembangunan kepada universiti di luar negara,
satu daripada kekuatannya (adalah) setiap universiti sumbangan dibuat oleh bekas pelajarnya.

"Di (Universiti) Harvard, ia mengumpulkan berbilion dolar daripada bekas-bekas pelajarnya, kerana dia (pelajar) tahu dia dapat ilmu daripada institusi ini. Sekarang giliran dia pula untuk memulang balik (sumbangan).

"Jadi Ibrahim Ali pun sama. Dia pun nak pulang balik (sumbangannya). Jadi beliau menawarkan kepada pelajar-pelajar di UiTM sesiapa nak anugerahnya.

"Sesiapa yang mahu anugerah, beliau sanggup beri RM5,000," katanya dalam satu sidang media.

Menurut Mohamed Khaled, anugerah tersebut bukan ditawarkan oleh pihak universiti, sebaliknya ditawarkan oleh presiden PERKASA itu sendiri.

Sehubungan itu, beliau yang juga ahli parlimen Pasir Gudang berharap perkara tersebut tidak "digembar gembur".

"Jadi tak perlu kita gempar. Ini Ibrahim Ali, bekas pelajar UiTM, Dia nak (beri) balik ke universiti, dia nak tawarkan... Tidak perlu digembar-gemburkan, ini hasrat dia," tegas Mohamed Khaled.


Sedutan dari: Malaysiakini

No comments: