Followers

Friday, June 03, 2011

Urusan perniagaan yang lebih bangang dari cara Pak Pandir, ilham si maharaja!

Di bawah satu lagi antara kehebatan pemerintahan Umno/Bn dalam menjayakan perniagaan ala Pak Pandir malah mungkin lebih bangang dari Pak Pandir! Semua ini hanya demi perut dan bawah perut serta untuk terus memperbodohkan mana-mana penyokong mereka yang masih bodoh.

Bekas akauntan Petronas, Rafizi Ramli mendedahkan bagaimana bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad 'memperkudakan' Petronas untuk membantu kroni-kroni bukan Melayu dengan mengwujudkan Syarikat Pengeluar Tenaga Bebas (IPP).

"Dr Mahathir menggunakan krisis bekalan eletrik yang berlaku pada 1996 dengan menjadikan Pengerusi Tenaga Nasional Berhad (TNB) ketika itu, Tan Sri Ani Arope sebagai kambing hitam serta memaksan TNB membuat perjanjian membeli tenaga daripada IPP dengan kadar yang mahal," kata Rafizi ketika dihubungi.

Menurut beliau, Petronas juga diarah menjual gas dengan harga lebih murah kepada IPP biarpun membeli mahal daripada Indonesia dan kawasan JDA Malaysia-Thailand.

"Petronas membeli satu tong dengna harga RM40 dan dijual pula kepada IPP dengan harga RM10 dan TNB juga dipaksa membeli kuasa dibekalkan penjana bebas tersebut walhal TNB mampu untuk mengadakan janakuasa sendiri," ujar beliau yang juga Pengarah Strategik KEADILAN.

Katanya kesan dari bebanan tersebut menyebabkan kerajaan terpaksa menanggung subsidi sehingga RM21 bilion untuk IPP milik bukan Melayu yang rapat dengan Dr Mahathir.

"Amat jelas IPP mendapat keuntungan berlipat ganda kerana mendapat potongan harga istimewa daripada Petronas melalui subsidi harga minyak dan keuntungan besar pula dengan menjual tenaga kepada TNB dengan harga yang mahal.

Menyentuh mengenai keengganan kerajaan untuk menghapuskan subsidi kepada IPP, Rafizi berkata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak amat takut dengan pengaruh Dr Mahathir.

Sumber: Suara Keadilan

No comments: