Followers

Saturday, June 18, 2011

Sokong Umno bermakna terus mengayakan pak-pak menteri !

Aku petik ini daari blog chegu Bard. Bukan dengki tapi dalam suasana ekonomi hari ini geram betul rasanya. Bagi aku, jelas orang yang mengundi Umno selama ini terutama yang miskin di bandar-bandar dan di kampung-kapung serta di FELDA, FELCRA, memang perjuangannya mengayakan orang yang kaya-kaya macam bapak-bapak menteri. Tapi tengok pada mutu kerja pak-pak menteri tak ada yang dapat dibanggakan langsung. untuk rakyat, bini makin bergaya...ya! Akibatnya menteri-menteri dan keluarga makin kaya, rakyat semakin menghampiri papa kedana. Bukan rakyat yang membangkang kerajaan menteri itu sahaja yang semakin miskin malah rakyat yang menyokong, mengampu dan membasuh bontot menteri lagi teruk papa kedananya! Tak sedar-sedar!

Ini apa yang Menteri dapat ? betul ke ? renungkan lah ...


1. Bercuti keluar negara sekali setahun terutama selepas persidangan Dewan Negara
- semua perbelanjaan ditanggung oleh kerajaan termasuk tiket penerbangan, hotel, duit poket sebanyak RM50,000.00. Kalau tidak bercuti keluar negara seorang menteri boleh menuntut sebanyak RM50,000.00 tanpa resit.

2. Bil letrik percuma ditanggung oleh kerajaan Malaysia

3. Bil Air percuma ditanggung oleh kerajaan Malaysia

4. Bil telefon percuma ditanggung oleh kerajaan Malaysia

5. Peruntukan perkakasan dapor/perhiasan rumah dll boleh dituntut setahun sekali sebanyak RM40,000.00

6. Sebuah kereta Mercedes S320, di lengkapi dgn telefon bimbit,satu pemandu,minyak percuma.Kalau guna khidmat pemandu kementerian, dapatlah duit percuma.(perdana sebagai kereta rasmi semata-mata)

7. Semua pemberian derma seperti kepada perkahwinan, kematian,atau pemberian kepada badan kebajikan kebajikan boleh dituntut.

8. Boleh mengadakan rumah terbuka setiap hari raya, segala perbelanjaan ditanggung oleh kerajaan. Kebiasaan Menteri menuntut sebanyak RM400,000.00

9. Setiap menteri biasanya tuntutan mereka sebanyak RM45,000.00 semua elaun perbelanjaan tidak termasuk elaun-elaun dalam slip pendapatan bulanan.

1 comment:

spider_gurl86 said...

mak aik byk nye...semua free yea yg mampus nye rakyat...rakyat keje teruk2 diorg dpt duit joli sakan