Followers

Wednesday, May 25, 2011

Antara kejayaan UMNO yang cukup bergaya!

Inilah agaknya antara sebab bangganya Khairy terhadap UMNO sebagai hanya satu-satu pembela Melayunya! Dan sudah tentu Melayu yang sering dan tidak serik-serik dipandirkan UMNO berbangga teramat sangat dengan pencapaian hebat UMNO sang pembela Melayu itu!


Antara ‘kejayaan membanggakan’ oleh pemerintahan UMNO kebanggaan KJ dan golongan lemah fikiran adalah:

 1. 2.6% purata kenaikan gaji rakyat Malaysia antara tahun 2000-2010, berbanding 3.2% purata kenaikan gaji dunia (termasuk negara-negara miskin).

 1. 4% penurunan kuasa beli pengguna jika dibandingkan nisbah gaji dan inflasi antara tahun 1990 dan 2009.

 1. 40% dari rakyat Malaysia berada dalam lingkungan isi rumah berpendapatan kurang dari RM1,500 sebulan menjadikan mereka golongan paling miskin di Malaysia.

 1. 3 dari empat keluarga yang berada dalam kategori ini (golongan paling miskin) adalah keluarga Melayu/Bumiputra.

 1. 34% dari pekerja Malaysia (dianggar seramai 4 juta orang) dibayar gaji kurang dari RM700 sebulan iaitu bayaran di bawah para kemiskinan.

 1. 62% dari jumlah RM39 bilion bayaran subsidi dan pampasan yang ditanggung kerajaan setiap tahun adalah subsidi kepada sector korporat (penjana bebas, konsesi lebuhraya) bukan untuk rakyat jelata.

 1. RM4 bilion adalah subsidi makanan (gula, gandum, beras) yang cuba ditarik balik Umno/Bn, berbanding RM19 bilion subsidi gas kepada penjana bebas dan RM4 bilion pampasan kepada konsesi lebuhraya setiap tahun.

 1. RM19 bilion subsidi diberikan kepada penjana bebas milik kroni setiap tahun, berbanding hanya RM11 bilion subsidi minyak kepada rakyat yang cuba ditarik balik.

 1. RM466 bilion hutang peribadi yang ditanggung oleh isi rumah rakyat Malaysia paling buruk di Asia…paling buruk di Asia tau!!

 1. Malaysia yang diperintah oleh Umno dominan Bn, kini berada ditangga ke 16 dari 20 negara dalam senarai kedudukan ‘Daya Saing Ekonomi’ 2011 oleh Institut Pembangunan Pengurusan daripada tangga ke 10 tahun 2010.

 1. Kedudukan Malaysia yang diperintah UMNO bertambah teruk dalam indeks Persepsi Korupsi (CPI) oleh Badan Transparency International setelah jatuh ke tangga 56 setaraf dengan negara Namibia dan Turki.

 1. Pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia yang diperintah oleh UMNO telah mencatat kesederhanaan 4.6% untuk suku pertama tahun 2011 berbanding 10.1% suku pertama tahun 2010 dan 4.8% pada suku keempat tahun 2010.

 1. Malaysia yang diperintah UMNO ini mempunyai perkhidmatan jalur lebar yang teruk dan kadar penetrasi rendah iaitu di bawah 50 peratus.

 1. Dan sudah tentu ‘kejayaan yang paling bergaya’ Malaysia yang diperintah oleh anggota dominan BN iaitu UMNO, yang telah disahkan oleh WHO adalah menduduki tangga ke 10 pengguna arak terbesar dunia dengan anggaran rakyat Malaysia menghabiskan RM1.5 bilion setahun untuk membeli arak yang begitu mudah diperolehi termasuklah di tempat-tempat seperti di Pulau Tioman, Pahang! Terbukti satu dasar penggalakan minum arak yang mampu menjadi model dunia!!

 1. Antara kehebatan Yang terkini, ialah kerajaan pimpinan UMNO ini suka membuat kerja-kerja pelik yang mungkin dirasakan sebagai satu bentuk ‘kreativiti dan inovasi’ iaitu sedang berusaha keras untuk “mengharamkan” Parti Keadilan Rakyat melalui perkakas yang bernama ROS. Begitulah bergayanya UMNO, semakin ting-tong gaya pergerakan dan pemikirannya, arak yang sepatutnya diharamkan, Parti Keadilan Rakyat pula yang mahu diharamkan.

Demikianlah antara ‘kejayaan kerajaan pimpinan parti yang paling dominan dalam BN iaitu UMNO yang begitu disanjung oleh KJ sebagai hanya satu-satunya pembela Melayu !! Yaehh…hanya satu-satunya pembela melayuuuuuuu!!!!!


No comments: