Followers

Tuesday, May 17, 2011

Kini Malaysia bebas kencing manis!

Keadaan ekonomi rakyat semakin tertekan kini. Harga gula telah naik atas alasan konon untuk menjaga kesihatan rakyat! Alangkah baiknya kerajaan UMNO/BN dalam menjaga kesihatan rakyat. Naikkan harga gula agar rakyat tidak ambil gula berlebihan. Maka sebahagian orang Melayu yang masih bodoh politik, terus angguk kepala menerima dalil UMNO yang penuh dengan auta itu. Kesihan mereka!


UMNO terus menipu sebahagian Melayu yang masih bodoh itu. Dan tipu UMNO menjadi. Sebahagian Melayu bodoh itu terus akan mengundi UMNO walaupun kerana kebodohan mereka, mereka bakal menghadapi tekanan hidup yang getir. Biarlah pemimpin UMNO senang, kita (sebahagian Melayu bodoh itu) susah sikit tak apa!


Bodohnya sebahagian Melayu itu kerana mereka gagal mememikirkan auta UMNO yang penuh muslihat dan jahat itu! Kalau UMNO ikhlas mahu menjaga kesihatan dan keselamatan rakyat, tutup segera kilang sisa radioaktif di Lynas Gebeng Kuantan itu. Negara Jepun yang mempunyai kepakaran yang berintegriti tinggi tidak mampu menghalang penyebaran radioaktif akibat tsunami, apakah kerajaan UMNO/Bn yang penuh dengan pecah amanah, rasuah dan skandal mampu memberi jaminan radioaktif tidak membahayakan rakyat jika berlaku sesuatu kepada kilang Lynas itu? Rasanya orang gila pun tidak akan yakin dengan jaminan kerajaan UMNO/BN itu, apatah lagi orang-orang yang waras. Jadi siapa yang yakin akan jaminan bohong kerajaan UMNO/BN Adnan Yaakob? Mungkin hanya sebahagian Melayu bodoh!


Orang-orang Melayu di kampung-kampung yang miskin dan di FELDA yang terus menyokong UMNO akan terus menerima bahana kenaikan harga barangan keperluan. Sudah terlihat riak-riak minyak Ron 95 akan dinaikkan harga, Namur sebahagian orang Melayu bodoih terus menyanjung UMNO sebagai parti yang berjaya dan berjasa kepada mereka walaupun kehidupan mereka penuh dengan hutang dan kemiskinan.


Mereka terus merungut namun kebodohan mereka menyebabkan mereka terus menyokong UMNO yang semua pemimpin-pemimpinnya kaya raya! Kalau tidak terbakar tiada orang Melayu yang sedar dan tahu bahawa rumah Setiausaha Agung UMNO empat tingkat!


Antara perkara yang cuba memperbodohkan orang-orang Melayu ialah:

  1. Hanya UMNO yang boleh membawa dan membuat pembangunan. Orang yang percaya ini memang bodoh!
  2. Hanya UMNO adalah parti yang paling berjasa kepada orang Melayu. Orang yang percaya ini juga bodoh kerana apakah jasa kepada Melayu ialah dengan memberi kerakyatan kepada orang asing dengan cara jus soli dahulu?
  3. Hanya UMNO/BN yang boleh menjamin kedaulatan negara Malaysia. Orang yang percaya ini pun bodoh jugak. Singapura terlepas, Pulau Batu Putih terlepas tanpa setitik darah, satu jaminan UMNO boleh jamin kedaulatan negara? Taik!
  4. Hanya UMNO yang mampu menjaga maruah Islam. Orang percaya ini lagilah bodoh. Islam ajar tidak memfitnah orang, tidak mengaibkan maruah orang, tidak membiarkan murtad di sana sini, tidak membuat pertunjukan fesyen pakaian Islam yang mendedah aurat dan menghina nabi Muhammad.
  5. Hanya UMNO yang mampu menyenangkan kehidupan rakyat. Orang yang percaya dongeng ini pun bodoh kerana itu adalah dongeng para pemimpin UMNO semata-mata. Harga barangan keperluan hidup dan makan rakyat, naik melambung. Harga gula naik, harga minuman akan naik, harga kuih naik, harga petrol berkualiti naik, harga barangan keperluan pembinaan naik, harga ron 95 yang katanya sesuai untuk mesin rumput pun bakal naik, harga tambang pengangkutan awam akan naik, perbelanjaan sekolah anak naik – sebahagian rakyat Melayu yang bodoh terus tersengih sambil terus memangkah UMNO yang para pemimpinnya kaya raya sambil melancong ke sana-sini!

Sekali lagi aku menyeru cukuplah kita menjadi Melayu bodoh kerana UMNO…bodoh tidak bertempat! Buktikan kita adalah Melayu cerdik dengan sama-sama menghumban parti UMNO yang sudah keterlaluan memperbodohkan kita selama ini. Kenaikan harga gula tidak akan menyumbang kesihatan yang lebih baik untuk rakyat Malaysia kerana mungkin rakyat Malaysia akan lebih cepat mati kerana tekanan kenaikan harga barangan keperluan hidup mereka!


No comments: