Followers

Tuesday, April 12, 2011

Rakyat Sarawak bakal kecewa: Taib Mahmud akan terus perintah Sarawak jika BN menang.


Nampaknya harapan rakyat Sarawak untuk melihat Taib Mahmud undur dalam masa terdekat selepas pilihanraya akan kecewa. Taib Mahmud masih tidak tergamak untuk memberi tarikh khusus perletakan jawatannya seperti mana yang dilakukan oleh Samy Velu yang kemudian mempercepatkannya.

Atas alasan "kita kena buat dengan cara yang betul dan sempurna", Taib akan terus memerintah Sarawak sama ada rakyat Sarawak suka atau pun tidak jika Barisan Nasional Sarawak terus dimenangkan dalam PRN Sarawak kali ini.


Keadaan itu bermakna rakyat Sarawak akan terus menghadapi masalah yang sama seperti dihadapi sekarang seperti masalah pembangunan infratruktur asas yang lemah dan lembap atas alasan bentuk muka bumi yang rumit, masalah prasarana pendidikan anak-anak peribumi yang terkemudian, masalah tanah anak-anak perbumi yang dirampas akan terus terampas, masalah pembangunan berpilih-pilih untuk anak beranak dan kroni, masalah rasuah berterusan serta pembolotan kekayaan sumber negeri dan sebagainya.


30 tahun memerintah, Taib Mahmud berpeluang melakukannya namun gagal menjadikan Sarawak negeri terkaya di Malaysia, sebaliknya Taib Mahmud berjanji untuk melakukannya sebelum beliau pencen! Untuk menerima janji itu, rakyat Sarawak tidak sebodoh yang Taib Mahmud, Najib dan BN sangkakan!


Jika Taib Mahmud tidak mahu undur, rakyat perlu bertindak tukarkan Taib Mahmud dengan Baru Bian pada Sabtu 16 April ini.

No comments: