Followers

Thursday, April 07, 2011

Kawan aku kata di bangunan SPRM itu ada Penunggu?

Dengan kematian Pegawai Kastam Allahyarham Sarbani di bangunan SPRM telah menjadikan Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia seolah-olah sebagai Suruhanjaya 'Penunggu' (kepada) Rakyat Malaysia.

Mengikut Kamus Dewan antara makna 'Penunggu' ialah hantu atau puaka. Dalam masyarakat manusia, hantu atau puaka ini semulajadinya memang menakut lagi menggerunkan. Pontianak kata ceritanya, mula-mula cantik lepas itu katanya kalau dan dia mengilai...hah memang menakutkan! Sebiji macam pontianaklah! Begitu juga hantu pisang.....mula-mula cantik macam Fasha Sandra, lepas itu....hah engkau! Itulah 'Penunggu'!


Dikatakan SPRM ini Suruhanjaya 'Penunggu' Rakyat Malaysia adalah kerana, 2 orang yang dalam siasatan SPRM, telah mati di bangunan SPRM itu. Dulu Mendiang Beng Hock dan kali ini Allahyarham Sarbani. Apakah kalau 'Samy' (bukan maksud Samy Velu tau!) juga disiasat, Samy jugak akan mati? Kalau begitu, maka lengkaplah 1 Malaysia yang akan mati di bangunan SPRM!


Pelik juga, sudah 2 orang yang disiasat di bangunan SPRM, mati! Agaknya SPRM menggunakan penunggu atau hantu atau puaka sebagai penyiasatnya yang menyebabkan yang disiasat lari lintang pukang terkejut dan takut lalu terjun bangunan! Kalau penyiasatnya orang, masakan yang disiasat begitu takut dan trauma, sampai terjun bangunan! Sanggup bunuh dirilah katakan daripada kena cekik dek Penunggu di bangunan SPRM! Pelik jugak aku!


Atau penyiasat SPRM sebenarnya bukan penunggu atau hantu atau puaka tetapi macam penunggu atau hantu atau puaka! Gamaknya!


”Kalau begitu bangunan SPRM itu memang ada Penunggu tak?”, tanya kawan aku! Maka bolehlah masuk Malaysia Guiness Record sebagai bangunan paling menggerunkan!


Walau bagaimana pun kita tunggu hasil penyiasatan. Tapi harap-harap janganlah fasa akhir penyiasatan itu tiba-tiba ada pula pengumuman, "cara ’terjun' yang disiasat dari bangunan itu adalah tulen! Penyiasatan telah berada di peringkat akhir!”. Alamak tulen saja!

No comments: