Followers

Saturday, March 19, 2011

Tak payahlah teruskan projek logi nuklear di Malaysia!

Melalui kenyataan Timbalan Perdana Menteri yang juga Timbalan Presiden UMNO Tan Sri Muhyiddin Yassin dan kenyataan-kenyataan daripada Datuk Peter Chin dan Datuk Seri Maximus Ongkili dua orang anggota cabinet kerajaan UMNO/BN, niat mahu menjayakan projek nuclear negara nampaknya akan diteruskan.

Peter Chin pada Disember tahun lalu telah mengumumkan bahawa Malaysia akan membina dua loji nuclear yang mampu menjana 1000 megawatt kuasa, katanya untuk mengurangkan penggantungan kepada minyak untuk menjana kuasa elektrik.


Isunya adalah apakah dua loji nuclear itu perlu?


Pada pandangan aku melihat kepada akibat yang berlaku di Hiroshima Nagasaki, Cheynobel dan Jepun kini, dua loji nuklear yang dimaksudkan itu adalah tidak perlu diteruskan walaupun niatnya mungkin hanya untuk menjana kuasa elektrik.


Pertama, apakah Malaysia sudah terdesak untuk mendapat sumber kuasa seumpama itu untuk bekalan elektrik pada masa sekarang atau akan datang? Sudah tidak ada sumber lainkah yang boleh dilakukan untuk tujuan itu?


Pada aku masih banyak sumber semulajadi yang berpotensi besar yang boleh dijayakan untuk tujuan yang dimaksudkan jika dirancangkan dengan teliti dan berintegriti. Begitu banyak negara-negara dunia yang tidak mempunyai jana kuasa nuclear yang mampu memacu ekonomi mereka untuk menjadi negara maju. Oleh yang demikian hakikat sebenarnya, Malaysia yang seluas ‘jantung pisang’ ini tidak memerlukan jana kuasa nuclear walau untuk apa tujuan sekali pun kerana ia terlalu berisiko dan sangat merbahaya kepada penduduk.


Kedua, dalam keadaan negara di bawah pemerintahan UMNO/BN yang tidak berintegriti, penuh dengan rasuah dalam pelbagai peringkat, tidak ada kepatuhan dan integriti dalam penafsiran undang, tiada semangat perlembagaan, campur tangan politik yang keterlaluan dalam hal-hal profesionalisme, kewujudan kes seumpama yang bertaraf liwat 2 yang penuh konspirasi dengan gaya dakwaan dan perbicaraan yang penuh memalukan dan tidak bermoral, maka mempunyai jana kuasa nuclear sangatlah memberi risiko yang besar kepada keselamatan rakyat dan negara keseluruhannya.


Adalah sangat dibimbangi kos pembinaan projek itu akan berserabut dengan komisyen yang patut dibayar atau diterima oleh sesiapa. Ingat, ini bukan seperti membina makmal komputer di sekolah-sekolah yang banyak runtuh dahulu. Ini membina loji nuclear, mana boleh macam beli kapal selam yang katanya tak boleh menyelam, mana boleh konkrit kurang simen banyak pasir, mana boleh guna paip PVC, mana boleh gua kayu capcai, mana boleh dinding retak, mana boleh bumbung runtuh, mana boleh syiling tercabut (?), ….. tapi pembinaan di Malaysia sejak dalam UMNO Baru ini macam-macam boleh berlaku!!!! Bahaya woii! Loji nuclear tau!!?


Oleh itu, hanya negara yang ada integriti dengan para pemimpin yang mempunyai sikap pertanggungjawaban yang tinggi sahaja yang boleh bercita-cita untuk menjayakan projek loji nuclear seumpama itu. Apabila ada perasaan bertanggung-jawab kerana sesuatu isu atau kesalahan, sanggup tanpa banyak bicara meletak jawatan. Apakah kepimpinan UMNO/BN yang ada ini sudah sampai ke tahap itu? Heh…jangan harap, mahu memerintah sehinga menongkat langit, mungkin !


Jelaslah bagi aku cita-cita mahu membina loji nuclear di Malaysia oleh kerajaan UMNO/BN bukanlah satu cadangan yang sesuai dan masuk akal sekurang-kurangnya selagi UMNO/BN memerintah! Ianya satu projek yang sangat merbahaya ! Belajarlah dari apa yang telah berlaku.1 comment:

Anonymous said...

buat jelah..kalau bocor tampal je stiker 1 malaysia sbbnya ianya keramat DAN TAHAN LASAK