Followers

Monday, March 14, 2011

Antara kejayaannya ialah melahirkan ramai perogol

Di bawah pemerintahan UMNO/BN sering didakwa banyak kejayaan yang dicapai. Apa yang selalu diwar-warkan apabila sesuatu kejayaan di capai ialah dasar-dasar yang bekesan yang digubal oleh pemerintahan 53 tahun UMNO/BN. Maka dengan terwar-warnya kejayaan pemerintahan UMNO/BN ini, ramai rakyat di kawasan-kawasan FELDA dan lura bandar lainnya yang rasa bangga lantas tidak berfikir panjang untuk terus mengundi dan memangkah parti UMNO/BN. Antara kejayaan parti UMNO/BN memerintah negara ini ialah berjaya melahirkan ramai perogol dalam tempoh 5 tahun! Tahniah pengundi UMNO/BN. Banggaa!!!

9,575 rogol bawah umur dalam 5 tahun

Sebanyak 9,575 kes rogol di bawah umur direkodkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) bagi tempoh lima tahun sejak 2005, persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini.


Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Wira Abu Seman Yusop berkata statistik yang direkodkan PDRM itu menunjukkan jumlah kes yang melibatkan mangsa bawah umur adalah lebih tinggi bagi tempoh 2000 hingga 2010 berbanding kes yang melibatkan mangsa bukan bawah umur.

"Bagaimanapun, polis tidak mempunyai rekod mengenai jumlah kes rogol di bawah umur bagi tempoh 2000 hingga 2004," katanya menjawab soalan Tan Sri Dr Fong Chan Onn (BN-Alor Gajah) di Kuala Lumpur hari ini.

Dr Fong ingin tahu jumlah kes rogol di bawah umur yang berlaku sejak tahun 2000 dan tindakan yang diambil kementerian bagi menangani gejala itu.

Abu Seman Yusop berkata kementerian sentiasa memandang serius dan komited dalam membendung jenayah rogol lebih-lebih lagi bagi kes yang melibatkan golongan di bawah umur.

Katanya, antara langkah yang diambil PDRM ialah memberi perkhidmatan kaunseling kepada mangsa dan akan merujuk mangsa kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat jika memerlukan perlindungan.

"Selain itu, polis akan meneruskan siasatan untuk mendapatkan bukti terhadap suspek dan bagi kes yang dituduh di mahkamah dan jika suspek disabitkan kesalahan, pihak peguam negara akan memohon kepada mahkamah supaya hukuman lebih berat dikenakan," katanya.

--Bernama

Sumber: malaysiakini

No comments: