Followers

Tuesday, February 08, 2011

Mat Nor Derus punya pasal, Majlis Fatwa yang migrain!

Heh…Mat Nor Derus buat bengong, Majlis Fatwa yang terkedu! Memang betullah kalau diceritakan orang bahawa Mat Nor Derus seorang yang menyusahkan pasukan. Menyukarkan semua orang yang berada dalam pasukan di mana Mat Nor Derus turut berada.


Dek kerana gedebe hendak mencabar dari Mat Nor Derus, beliau mencabar tersilap orang, akibatnya Majlis Fatwa berada dalam keadaan serba tak kena. Mahu sahaja bermuzakarah dengan Tuan Guru Nik Aziz, bimbang pula akan banyak bersetuju daripada bertentangan dengan Tuan Guru.


Apabila sudah banyak bersetuju daripada yang berlawanan bimbang pula miss soru malah silap-silap gaya ghuyub!


Kalau pun Majlis Fatwa tidak mahu bersetuju dengan Tuan Guru Nik Aziz walaupun demi kebenaran yang amat pahit, takut pula mahu cari idea yang bertentangan kerana hendak pakai dalil mana ? Dalil yang ada hanya Al-Quran dan Hadith. Syarat Tuan Guru pula ialah di tengah-tengah sama ada muzakarah atau debat ialah Al-Quran dan Al-Hadith.


Migrain Majlis Fatwa mahu memikirkannya. Namun demikian apa yang patut bagi Majlis Fatwa ialah segera menerima cadangan muzakarah atau debat dengan Tuan Guru PAS agar segala kekeliruan dan apa-apa tanggapan yang tidak betul terhadap PAS selama ini dapat dihapuskan. Apa-apa kekeliruan serta tanggapan salah terhadap UMNO selama ini dapat disahkan dan kemudian diperbetulkan untuk kembali ke pangkal jalan!


Buat Mat Nor Derus biarlah dia begitu kerana dia memang dah jenis begitu. Lagi pun, kalau tidak begitu, tak ada pula orang kenal dia!


No comments: