Followers

Tuesday, February 08, 2011

Kalau betullah, memang gila babi ! Gila babi sungguh! Dah, nak kata apa?


Iyerr...memang gila babi! Gila babi....gila babi!! Memang bakal bangkrap negara kalau macam ni. 870% lebih mahal dari yang negara lain bayar? Tak gila babi ke pembelian macam ni?

Aku tak peliklah kalau pakcik-pakcik makcik-makcik di kampung-kampung dan FELDA masih sokong UMNO kerana mereka mana baca media maya. Tapi yang aku pelik betapa tak cerdiknya mereka yang sering membaca media maya masih nak sokong UMNO? Tak boleh fikir ke? Aku nak kata bodoh nanti ada seorang pembaca blog aku ni akan kata kat aku, asyik nak membodoh ke orang je!

Dah nak buat macam mana, memang bodoh sungguh!


Pembelian oleh Kementerian Pertahanan sekali lagi menarik perhatian apabila dikatakan bersedia membayar RM6 bilion bagi mendapatkan enam kapal tentera laut, 870 peratus lebih mahal daripada bayaran negara lain untuk kapal yang sama.

Menurut ahli parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua, pembelian kapal peronda pesisir pantai OPVs oleh Tentera Laut Diraja New Zealand tahun lalu hanya bernilai NZ$90 juta (RM210 juta) setiap satu.

Israel, tambahnya, yang sedang berperang, membayar AS260 juta (RM791 juta) untuk OPVs, kira-kira RM219 juta kurang daripada apa yang sedia dibayar oleh Kementerian Pertahanan.

Menurutnya, kelas Roisin buatan Ireland bernilai AS34 juta (RM103 juta); Super Vita dari Greek bernilai AS$108 juta (RM329 juta); Type 130 dari Jerman (AS188 juta atau RM572 juta) dan Saar V dari Israel (AS260 juta atau RM791 juta) setiap satu.

"Hatta dalam kelas yang amat tinggi, Lockheed Martin dan General Dynamics, dua syarikat persenjataan terbaik dan terbesar di dunia, membina kapal perang Littoral (LCS) Amerika Syarikat dengan nilai kurang daripada AS300 juta (RM913 million) pada tahun 2004," kata Pua.

Dalam satu kenyataan hari ini, Pua juga setiausaha publisiti DAP mempertikaikan kerana pembelian itu tidak dibuat secara kompetitif apabila negara yang jauh lebih maju dalam ketenteraan seperti Amerika Syarikat mengamalkan perkara itu.


sumber berita: malaysiakini

No comments: