Followers

Monday, February 07, 2011

Gunakan RM111juta peruntukan PERMATA untuk biayai kos bawa balik pelajar dari Mesir

Bila ada ibubapa dakwa kerajaan UMNO/BN tak ada duit hendak biayai kos bawa balik pelajar Malaysia dari Mesir, PM Najib tersinggung. Lantas beliau mengatakan kerajaan UMNO/BN telah difitnah.

Inilah padahnya apabila kenyataan-kenyataan yang keluarkan berbunyi tidak tentu arah dan tidak menyakinkan orang ramai. Ia telah mengundang pelbagai pesepsi dan tanggapan terhadap kemampuan kewangan kerajaan untuk membiayai kos bawa balik para pelajar bekenanaan.


Lain kali awal-awal bagilah jawapan yang tegas.Bukan nak tengok dahulu berapa banyak yang MAS, AA dan Tabung Haji boleh tanggung. MAS, AA dan Tabung haji bukan peti duit kerajaan UMNO/BN. Mereka pun ada tanggungjawab lain untuk kemajuan ekonomi negara. Jadi cakap-cakap yang seupama itu menggambarkan kerajaan semacam tak duit sangat dah.


Kalau begitu aku suka mencadangkan agar pihak kerajaan UMNO/BN menggunakan sebahagian atau semua peruntukan RM111 juta yang diberikan kepada PERMATA Rosmah untuk kes-kes membantu para pelajar seperti isu membawa balik pelajar dari Mesir ini. Untuk pelajar juga!


Cukuplah Pra Sekolah, Tadika KEMAS, Taski, Taska, PASTI yang menguruskan hal ehwal para pelajar pra sekolah sama ada bakat ke, pintar ke, apa ke dan sebagainya. PERMATA tak payahlah. Jadi bolehlah digunakan peruntukan RM111 juta itu untuk hal-hal kecemasan pelajar seperti yang sedang berlaku sekarang. Maka tidaklah perlu PM Najib memikirkan dari mana punca duit untuk biayai kos tersebut.


Tak kan Rosmah tak boleh luluskan ! Alah ...suami minta! Masalahnya suami dah malas nak minta, bukan Rosmah tak nak bagi! Cuba minta? Eh kena minta juga ke?

No comments: