Followers

Thursday, February 24, 2011

Demi mengecek UMNO, Bereheng Ali telah 'lantik' dirinya jadi jurucakap PAS. Macang-macang mu Berehang!

Kalau mahu dicari spesis manusia yang muka tak tahu malu, carilah muka macam muka Ibrahim Ali. Dalam usaha yang tidak pernah putus asa, Bereheng Ali terus mengecek UMNO agar menjemputnya masuk ke dalam rumah UMNO. Tapi sehingga saat sekarang masih belum ada tanda-tanda yang UMNO akan mempelawanya masuk!


Dulu Bereheng mengecek PAS. Bereheng Ali mengecek PAS bukan mahu masuk ke rumah PAS walaupun Tok Guru Nik Aziz sudah buka pintu seluas-luasnya. Tapi Bereheng tetap mahu duduk di tangga. Bereheng Ali mengecek PAS waktu itu kerana mengecek nak bertanding dan nak pinjam lambang bulan. Tok Guru Nik Aziz tak kisah pun, pinjamlah asalkan demi perjuangan dan dakwah Islamiah.


Tapi memang basa jenis spesis tak tahu malu, sampai hari ini Bereheng Ali tak mahu pulangkan hak yang PAS pinjamkan pada dia, iaitu bertanding atas tiket PAS di Pasir Mas. Dia buat macam harta sendiri malah ditambah lagi macam-macam penghinaannya kepada Tok Guru dan PAS. Madu yang PAS bagi padanya taik yang lontar ke muka PAS! Setakat hari ini, tak ada perkataan dan tak ada ayat yang tidak digunakan Bereheng untuk hina dan kutuk PAS yang pernah menyelamatnya dari lemas dalam arus politik nasional. Semua Bereheng Ali guna belaka dah!


Sekali lagi sewaktu berceramah PERKASA di Merlimau semalam, Bereheng Ali dengan muka tak tahu malunya, cuba pula jadi ’jurucakap PAS’. Setahu aku Ketua Penerangan PAS ialah Ustaz Idris Ahmad, tapi kenapa pula Bereheng Ali senget-senget mulut memberitahu PAS bertanding di DUN Merlimau bukan untuk mencari kemenangan tetapi hanya untuk menjaga moral parti ? Kuat mu ampu buntot UMNO, Bereheng !


Itulah manusia bernama Bereheng Ali, kata dulang paku serpih kata orang dia yang lebih. Aku pun boleh jadi 'jurucakap' Bereheng bahawa Bereheng Ali bertanding di Parlimen Pasir Mas atas tiket PAS dalam PRU yang lalu, bukanlah kerana perjuangan memartabatkan orang Melayu tetapi demi perut buncit yang tak pernah kenyang-kenyang itu dan strategi mengelak kalah yang pasti!


Begitu jelas sekarang semakin dekat dengan PRU ke 13, Bereheng semakin lebih UMNO daripada UMNO. Tak lain tak bukan menunjukkan kecemasannya kerana masih belum dijemput masuk rumah UMNO hingga kini. Jika UMNO tak terima Bereheng menjelang PRU nanti, PAS yang sudah pasti akan beranding di Pasir Mas dengan calon yang pasti bukan dari spesis seperti Bereheng dan lawan PAS pasti UMNO. Bereheng ? Bereheng konfem akan tertonggeng selepas ini.


Untuk mengelak tertonggeng maka jadilah balaci UMNO seoptimumnya, kalau-kalau ada rezeki-selamat! Kalau tidak .....selamat jalan Bereheng !!


3 comments:

otaklunyai said...

selagi dok mapuh natang ni, gitulah buak perangai hudoh. meme hok jeneh keturune muka tampa kulik b*b*...

Ibnu isa said...

apa pendapat garamlada tentang blog ini..

http://politikabad21.blogspot.com/

Anonymous said...

aku dapat maklumat ni dari orang kelantan juga. khabarnya mamat ni banyak duit, anak sorang kahwin dengan orang putih dok di belgium. melayu jatikah yang dia nak bela?