Followers

Wednesday, February 02, 2011

Apa yang berlaku di Mesir adalah kerana..... 1. Seorang pemuda di Tunisia yang sedang mencari rezeki halal setelah puas mencari kerja dianiayai lalu mambakar diri. Rupanya ramai pemuda-pemuda teraniaya di Mesir!

 1. Harga barangan keperluan harian dan makanan sentiasa naik.

 1. Semakin ramai pemuda-pemuda lulusan Universiti tiada pekerjaan – ribuan menganggur

 1. Pemuda dan dewasa ramai yang terpaksa berhutang dan menanggung beban hutang sedangkan kerja entah apa-apa.

 1. Para pemimpin hanya pandai bercakap di ibukota dan luar negara dan semasa pilihanraya tetapi tidak pedulikan masalah rakyat di kampung-kampung kerana selagi tidak berdemonstrasi, rakyat tetap dan masih bodoh!. Ini pemimpin tahu sangat!

 1. Para pemimpin hidup mewah terutama anak-anak dan isteri sedangkan rakyat hidup di bawah tekanan kesusahan dan melarat.

 1. Para pemimpin setiap hari menipu rakyat dengan projek-projek yang konon untuk kepentingan rakyat (yang sebenarnya untuk kroni, isteri dan anak beranak) melalui media yang dikuasai.

 1. Para pemimpin membawa wang keluar buat menyimpan harta di luar negara. Beli rumah bertingkat-tingkat dan berekar-ekar di London.

 1. Para pemimpin asyik menikmati tarian gelek dan suka sentuh punggung (macam yang pernah berlaku di KL) ! Sentuh punggung sahaja?

 1. Negara mempunyai akta tangkap tanpa bicara dan macam-macam akta menyekat rakyat bersuara. Pantau, sekat dan tutup internet, telefon, FB dan macam-macam! Tentang, tangkap! Dedah penyelewengan, tangkap! Berkata benar, tangkap! Tanpa bicara! Rakyat memendam rasa, berbuku di dada...hah akhirnya....yeah!!!

 1. Suruhanjaya pilihanraya penipu sambil menjadi hantu raya kepada ketua negara.

 1. Pilihanraya tipu dengan undi hantu, pos dan peratusan keluar mengundi yang melimpah ruah walau apapun cuaca! 99% konon sokong pemerintah!

 1. Semasa pilihanraya berbagai peraturan digubal. Kepada pembangkang, peraturan berubah-ubah, kejap boleh, kejap tak boleh. Dulu ada undang-undang boleh lanjut, sekarang tak ada undang-undang boleh lanjut! Dulu boleh pasang bendera atas kenderaan, sekarang tak boleh!

 1. Pasukan Polis asyik tangkap sana tangkap sini ikut telunjuk ketua negara.

 1. Media massa arus perdana radio, TV dan akhbar-akhbar utama menjadi alat menipu dan memperbodohkan rakyat setiap masa.

 1. Pejuang-pejuang dan pendakwah Islam sering dituduh pengganas dan militan lalu diganasi.

 1. Menganiayai Parti Islam SeMesir – Ihkwan Muslimin.

 1. Rasuah, makan komisyen dan skandal betina melata bagaikan bersarapan pagi.

 1. Negara menjadi hak mak bapak para pemimpin. Ikut suka hati nak buat apa pun.

 1. Kerana ada First Lady yang bukan sebenar-benarnya First Lady atau First Lady yang tak sedar diri - suka shopping !

 1. Akhirnya...hah engkau!!! Saksikanlah sendiri! Mesir...Mesir!!!

Kepada pemerintah yang berada di atas muka bumi, baik yang sebelah sana, Timur Tengah mahupun yang sebelah sini Asia Tenggara, jadikanlah semua ini sebagai pengajaran. Cukuplah buat fitnah dan menzalimi orang dan rakyat! Jika tidak sedar juga, apa yang menimpa pemerintahan Husni Mubarak akan menimpa kamu pula. Bila? Bila rakyat terus ditekan dan tidak takut mati lagi! Iyyea!!!

2 comments:

aidono said...

Analisa yang tepat. Syabas anak muda Mesir, Tunisia, Yaman...

Malaysia bila pulak?

Anonymous said...

insyaalah akan Malaysia.
Kedatanganya pun dekat selagi terlalu banyak tidak bekerja dan di buang kerja tanpa bayar pampasan.