Followers

Wednesday, January 26, 2011

Soi Lek, jangan konfius ar... taik, taik...pengat labu, pengat labu!,

Semakin banyak Presiden MCA berkempen mengutuk calon PAS Cikgu Mala semakin terserlah kecelaruan nilai-nilai moral yang dimiliki oleh Presiden MCA itu. Adalah amat dibimbangi jika sekiranya nilai-nilai moral yang bercelaru itu ditanam dalam minda pengikut-pengikutnya dan sahabat karibnya UMNO sehingga menjadi tabiat dan tingkahlaku.

Aku dapat merasakan orang-orang Cina pun terasa malu dengan kecelaruan nilai dan moral Chua Soi Lek terhadap budaya bersalam wanita Islam dan ‘budaya’ Soi Lek yang diketahui umum itu. Betapa becelarunya nilai moral Soi Lek sejak dulu apabila beliau mendiamkan diri dalam melakukan kerja terkutuk dengan amoi dalam hotel. Tiada siapa yang tahu, beliau begitu tidak bermoral kepada isteri beliau selama ini. Aku tak fikir isteri beliau merestui permukahan yang dilakukan dengan amoi di bilik hotel itu.


Apabila perbuatan dari nilai celaru dan tidak bermoral Soi Lek di bilik hotel itu terdedah kepada umum, sekali lagi Soi Lek dengan begitu bersahaja mengaku bahawa “ orang di dalam rakaman video itu adalah saya!”. Ini bermakna Soi Lek mempunyai nilai moral yang berbeza dengan orang lain termasuk dengan orang-orang yang sebangsa dengannya.


Oleh yang demikian apabila nilai moral Soi Lek adalah pelik dan luar biasa dari orang lain maka apakah wajar Soi Lek dengan celupar menghina budaya Islam agama orang lain, dengan mengatakan “norma yang diamalkan oleh wanita Islam bagi mengelakkan persentuhan kulit dalam berjabat tangan itu adalah bertentangan dengan asas budaya dan kesopanan dalam berjabat tangan”. Soi Lek lebih bijak dari Tuhan nampak?


Apa tidak bolehkah individu mengamalkan budaya agama dan kaum masing-masing seperti orang Jepun- hangguk kepala, orang Siam –sembah tangan di dada dan Ratu England pakai sarung tangan ? Apakah semestinya berjabat tangan? Di sinilah celarunya kepala hotak Soi Lek!


Bangang benarkah Soi Lek untuk memahami bahawa asas budaya dan kesopanan dalam berjabat tangan dalam agama Islam antara bukan muhrim adalah haram berjabat tangan. Soi Lek keliru kerana kawannya itu. Jangan tengok kepada UMNO kerana apa yang wanita UMNO lakukan apatah lagi Rosmah Mansor bukan asas budaya Islam, kerana itu adalah budaya UMNO itu sendiri. Budaya Islam bukan berasaskan budaya UMNO. Sebaliknya budaya UMNO yang sepatutnya berlandaskan budaya Islam, kalau UMNO itu kata ianya parti Islam. Tetapi dalam UMNO tidak begitu, budaya bersalam Islam tidak menjadi asas dan amalan.


Maka jika Soi Lek terus melihat budaya UMNO itulah budaya Islam, samalah seperti Soi Lek melihat taik itu sebagai pengat labu! Hey apek, taik, taik…pengat, pengat. Tak sama oo!!


Sebagai pertanyaan kepada Soi Lek apakah “norma yang diamalkan oleh Soi Lek yang bermain atas katil dengan amoi di bilik hotel itu, yang bukan isteri itu, merupakan asas budaya dan kesopanan sebagai suami kepada isteri yang setia, ketua keluarga kepada anak-anak, pemimpin parti kepada ahli-ahli parti khususnya ahli-ahli wanita?”.


Sesungguhnya, malang bagi MCA kerana mempunyai Presiden yang mengalami kecelaruan nilai dan begitu benak untuk mengerti anutan moral dan budaya agama pelbagai kaum di Malaysia walaupun konon menjunjung konsep 1Malaysia!