Followers

Thursday, January 20, 2011

Kenaikan harga barang menyebabkan 80 peratus pendapatan dibelanjakan untuk membeli makanan

Ketua Pegawai Eksekutif Fomca, Mohd Yusof Abdul Rahman memberitahu bahawa: " Sebanyak 50 hingga 60 peratus daripada pendapatan penduduk Malaysia digunakan untuk makanan. Apabila berlaku peningkatan, akan jejaskan pendapatan kita."


"Bila harga barangan naik ia menyebabkan perbelanjaan kita naik sehingga 80 peratus bagi golongan berpendapatan rendah dan sederhana. Tetapi bagi negara-negara lain, kos makanan mereka hanya 45 ke 50 peratus sahaja (daripada pendapatan)" tegasnya lagi.

[Jika begitlah scenario perbelanjaan rakyat, mana peruntukan nak bayar bil, nak bayar bulanan kereta, nak bayar potongan rumah, nak bayar PTPTN, nak bayar yuran asrama anak dan tambang bas sekolah anak , nak bekal belanja anak di sekolah, nak beli minyak kereta, nak hantar belanja anak-anak di IPT kerana duit PTPTN dahlah tak cukup lambat pulak dapat, nak beli seluar dalam dan macam-macam belanja lagi?


Tak kan nak bagi tahu rakyat mesti berjimat cermat kot! Rakyat berpendapatan rendah nak berjimat macam mana lagi? Bagi pandangan sikit? Puasa hari-hari? Jangan guna peti ais, jangan guna mesin basuh, jangan guna telefon, jangan beli kereta, tak payah hantar anak sekolah, jangan mengada-ngada hantar anak ke IPT?


Walaupun rakyat berpendapatan rendah belum sampai ke tahap rakyat di Tunisia tetapi kesukaran hidup, ketidak-cukupan belanja bulanan telah mula mereka rasai. Dari jauh mereka merintih sesama sendiri!


Soalnya apakah PM Najib dan kerajaannya peduli akan nasib rakyat jika melihat kepada apa yang Rosmah Mansor lakukan sekarang? Rakyat yang majoriti berpendapatan rendah sangat terasa ketidak-cukupan wang, sedang Rosmah Mansor bini Najib berbelanja haramjadah wang yang dicukai dari rakyat. Jika begini memang sah PM dan kerajaan UMNO/BNnya tak pedulikan nasib rakyat ?


Rakyat di TENANG sepatutnya cerdik semasa mengundi nanti. Ajarkan sikap tidak jaga hati rakyat yang susah, oleh Najib dan RM itu – UNDILAH CIKGU MALA.]

No comments: