Followers

Tuesday, January 04, 2011

Harga minyak masak akan naik ? Atau dah pun naik senyap-senyap?

Tahun 2011 pasti mengancam rakyat terutama rakyat marhaen dengan kenaikkan harga barang.

Jagaaa..... hati-hati... ..harga minyak masak pasti akan naik atau pun mungkin telah naik senyap-senyap di pasaran , cuba ckeck di pasaran tengok!

Apakah bukti harga minyak masak akan naik?

Hah...buktinya mudah sahaja iaitu apabila menteri atau timbalan menteri kerajaan UMNO/BN buat sidang akhbar memaklumkan harga minyak masak akan kekal!! Bila mereka kata tidak akan naik atau akan kekal, pasti akan naik! Tunggu masa sahaja. Masa rakyat tengah leka!

Kebiasaannya apabila ada kenyataan daripada menteri atau timbalan menteri mengumumkan harga barang tidak naik, ianya mempunyai makna terbalik. Mengikut kebiasaan itu maka maknanya harga minyak masak akan naik atau mungkin dah naik senyap-senyap. Tengokah kenaikan petrolium hari itu...kat tak naik, tapi lambat bangat tetap naik! Ha...kan ?

Menguatkan lagi hujah bahawa harga minyak masak akan naik apabila media mewancara pakar kepala sawit entah prof ke, pensyarah mana yang konon membuat penyelidikan bahawa minyak masak sedang berkurangan di dalam pasaran dunia sekarang. Biasanya penyelidik yang entah dari mana itu akan digunakan untuk merasionalkan kekurangan minyak masak secara global. Selepas itu harap-harap kalau harga minyak masak naik, kononnya rakyat akan terima kemunasabahannya! Pandai !!!

Auta !!!

Sekarang ini telah juga ada ulasan akan bahawa senya mengambil minyak masak berlebihan akan mengakibatkan pelbagai penyakit. Begitulah cara kerajaan UMNO/BN jika mereka hendak naikkan harga barangan. Orang bodoh pasti menjadi mangsa.

Apakah lagi putar belit kerajaan UMNO/BN untuk merasionalkan kenaikkan harga barang ? Yang pasti harga minyak masak akan naik untuk bersama tersenarai dengan kenaikan harga barangan yang lain bagi menambah tekanan kesusahan kepada rakyat.

Kita bagi tahu kerajaan UMNO/ BN tidak cekap urus ekonomi dan inflasi, ramai si bangang yang tidak percaya! Katanya UMNO dulu, kini dan selamanya! Biarlah mampus, miskin, papa kedana dan merempat di negara sendiri asalkan UMNO dan para pemimpin yang kaya raya boleh terus bermewahan....Hidup UMNO!!!

Heh...BODDO macang taik!!

No comments: