Followers

Thursday, January 14, 2010

Alahai SPR SPRM !

Semakin lama UMNO/BN memerintah, semakin banyak perkara-perkara mengarut berbangkit. Semuanya bukan menambahbaik pengurusan dan pentadbiran untuk rakyat , sebaliknya semakin menghilangkan integriti yang telah pun rusak teruk. Rakyat yang mampu berfikir, kian menyampah dengan kerenah 'integriti di mulut' pemerintahan UMNO/BN.

Hari ini Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Yusuf menafikan dakwaan PAS berhubung draf persempadanan semula bahagian pilihan raya yang dikemukakan melalui pejabat Perdana Menteri sebelum di bawa ke Parlimen.

Soalnya boleh percayakah kepada penafian tersebut ?

Bagi saya sendiri, saya tidak percaya kepada penafian itu. Saya bersikap sedemikian berdasarkan pengalaman yang dilalui dalam berhubung dengan SPR dalam menguruskan pilihanraya. Kerenah SPR yang 'menyakitkan' PAS sewaktu berpilihanraya terlalu banyak kalau hendak dibilang dengan jari.

Saya yakin Ketua Penerangan PAS mendakwa sedemikian mungkin akibat dari pengalaman yang PAS sering lalui dan temui sepanjang menyertai pilihanraya di negara ini.

Kita lihatlah nanti jika sekiranya ada persempadanan semula, dapat dijangkakan bahawa itu adalah projek 'memanjang nyawa' UMNO.

Kelmarin juga Pengerusi baru SPRM berhasrat melarang laporan kepada SPRM di dedahkan kepada media atas alasan menjaga kerahsiaan. Walaupun ada peruntukan undang-undang untuk itu namun jika pendedahan di media mampu memberi kesan positif kepada indeks rasuah dalam negara, mengapa peruntukan sedemikian mahu digunakan?

Mengapa SPRM bimbang sangat soal kerahsiaan ini kerana bukan SPRM yang membuat pendedahan. Bimbang terjejas penyiasatan? Selama ini tak terjejas pun. Dan yang membuat pendedahan sudah tentulah pihak yang membuat laporan. Jika sekiranya yang didakwa tidak puas hati atau terkesan dengan pendedahan itu, saman sahajalah pihak yang mendedahkan itu.

Isunya ialah kerahsiaan siapa sebenarnya yang hendak dijamin oleh SPRM ?

Alahai SPR SPRM !


Wednesday, January 13, 2010

Macam bunyi hak lama je....entahlah !

SPRM Akan Kuatkuasakan Larangan Umum Laporan Rasuah Pada Media

Oleh ARIFFUDDIN ISHAK

PUTRAJAYA: Tiada lagi laporan dalam media berkaitan kes-kes rasuah yang baru diadukan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ataupun kes yang masih dalam siasatan.

Hukuman yang boleh dikenakan jika melanggar larangan berkenaan ialah penjara selama dua tahun dan denda sebanyak RM100,000 seperti yang termaktub dalam peruntukan Seksyen 29(4) Akta SPRM 2009.

Amaran itu ditegaskan oleh Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Abu Kassim Mohamed bagi memastikan elemen kerahsiaan dipelihara.

"Sejak penubuhan suruhanjaya ini, kita tidak pernah gunakan, tapi pada masa akan datang kita akan pakai peruntukan ini demi keadilan kepada semua pihak.

"Apabila kita bercakap mengenai keadilan ia adalah untuk semua pihak termasuk orang yang disiasat atau pengadu, bila sesuatu laporan itu didedahkan ia akan menjejaskan siasatan SPRM," katanya pada sidang media di sini hari ini.

Seksyen berkenaan dengan jelas menyatakan sesuatu aduan yang dibuat di bawah subseksyen (1) hendaklah dirahsiakan dan tidak boleh didedahkan oleh mana-mana orang kepada mana-mana orang selain pegawai-pegawai Suruhanjaya dan Pendakwa Raya sehinggalah orang tertuduh dipertuduh di mahkamah atas suatu kesalahan di bawah Akta ini atau mana-mana undang-undang bertulis lain berbangkit daripada aduan itu, melainkan jika pendedahan itu dibuat dengan persetujuan Pendakwa Raya atau seorang pegawai Suruhanjaya yang berpangkat Pesuruhjaya dan yang lebih tinggi.

Abu Kassim berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai tindakan Pengerusi Bersih Bangun Selangor (Bebas), Mohd Abdul Raof Mokhtar yang membuat laporan kepada SPRM semalam melibatkan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berhubung kampus projek Universiti Teknologi MARA (UiTM).

Mohd Abdul Raof berkata kerajaan Selangor telah mengarahkan Yayasan Basmi Kemiskinan (YBK) supaya melantik Abdul Khalid sebagai pengerusinya, kerana jika tidak, pembinaan kampus itu di sekeping tanah milik yayasan itu akan dihentikan.

Mengulas lanjut, Abu Kassim berkata, tindakan menggunakan media untuk menghebahkan mengenai sesuatu laporan yang dibuat kepada SPRM akan mengganggu proses siasatan.

Menurutnya, trend menggunakan saluran media oleh pihak-pihak tertentu sebelum atau selepas membuat laporan kepada suruhanjayanya perlu diperbetulkan.......

Sumber:mstar

Monday, January 11, 2010

Please continue the good work !

Separuh lagi orang Melayu yang belum sedar terutama kaum wanita yang sering dipanggil kaum ibu di kawasan luar bandar dan di tanah-tanah rancangan. Ramai juga yang masih sanggup kata macam-macam kepada PAS kerana sayangnya mereka kepada UMNO, yang kata Dr Mahathir, UMNO busuknya telah sampai ke usus !

Oleh itu sedar-sedarlah wahai orang Melayu. Buangkanlah jiwa sentimental yang menganggap UMNO adalah segala-galanya buat orang Melayu dan Islam ! Lihat pandangan bukan Islam terhadap PAS yang ditulis oleh seorang yang menamakan dirinya Collin.

Dear En Zulkifli Sulong,

Greetings and I wish to congratulate HarakahDaily for presenting the truth, which is so lacking in the mainstream media today. As an apolitical Malaysian, I feel proud again that we do have true and brave leaders such as our PAS leaders who are real Malaysians (and not an ultra racist or extreme religious group).

We do not need all the rhetoric and lip serviced unity slogans but yet in reality, disharmony is being promoted day in and day out using normal media and invisible hands. Before the year 2000, most of us non Muslims had the impression that PAS is an extremist religious party but due to the internet, we are now able to read, see and experience what PAS is really about.

I am pleasantly surprised and impressed by the religion of Islam that is being portrayed by PAS these days which is clearly so tolerant and moderate and no doubt, acceptable by all Malaysians.

I am becoming more interested in the Islam taught by PAS which means Religion of Peace. PAS leaders especially our beloved Tuan Guru is my hero. In my view, PAS could educate more non Muslim Malaysians through your paper on the wonderful religion of Islam it really is which shows deep respect for all human beings irrespective of race, religion, colour or creed.

I also find it very enlightening to read the speeches made by the top echelon PAS leaders and as a chinese, I would be so proud if my future Prime Minister is a PAS leader like Tuan Guru who embodies all the qualities that make all of us feel united as a nation and one people again like in the old days of our first Prime Minister, Tuanku Abdul Rahman.

Please continue to continue the good work for the country and I wish you all the best. Will pray for our country which is definitely going down at the rate things are being manipulated by certain quarters.

If I were to join any party today you can assure it will be PAS! May our great God bless all the wonderful people in HarakahDaily and PAS.

Thank you.

Kindest wishes,
Colin

Sumber: harakahdaily

Isu kalimah Allah: UMNO terlepok !

Jika isu kalimah Allah mahu dijadikan isu politik murahan demi meraih sokongan rakyat, maka parti yang berniat demikian perlu memikirkannya banyak kali. Dalam keadaan Malaysia yang sekian lama dibentuk oleh UMNO seperti hari ini, soal boleh atau tidak pihak agama samawi lain menggunakan nama Allah, bukanlah persoalan yang boleh diselesaikan semudah mengatakan "itu penggunaan eksklusif kami".

Langkah tangan-tangan ghaib yang mungkin berpunca dari sikap kepimpinan UMNO sendiri telah mencipta ruang yang malang bagi imej umat Islam di Malaysia sehari dua ini. Tujuh gereja cuba diletupkan mungkin hasil provokasi dari tindakan emosional yang tidak Islamik.

Apakah itu cara menyelesaikan masalah penggunaan nama Allah itu ? Tidak terlihatkah pihak-pihak itu panduan mengenai isu itu dari Al -Quran ? Di manakah JAKIM, IKIM, Menteri yang menjaga agama dalam menangani isu ini? Kenapa semuanya senyap kelu dan bisu? Apakah mereka ini sebenarnya bersetuju dengan pendirian PAS yang bepandukan Al-Quran tetapi kerana berada di bawah ketiak busuk UMNO, mereka lemas kerana sibuk menutup mulut dan hidung hingga tak dapat memberi nasihat yang Islamik.

Betapa munafiknya pendirian, apabila sewaktu demonstrasi Mansuhkan PPSMI, Datuk Hassan Ahmad dan Pak Samad bersama ratusan ribu rakyat, lemas dipancut air kimia yang menyesakkan nafas, memedihkan mata dan menggatalkan kulit. Tetapi dalam menghadapi demonstrasi isu kalimah Allah, ada mulut pemimpin berhujah, kita tidak boleh menghalang pandangan dan hasrat rakyat melahirkan bangkangan.

Nasib baik para pemimpin PAS yang berfikir berasaskan Al-Quran tampil mengatakan kebenaran dan menunjukkan cara yang betul menghadapi isu ini. Lawatan para pemimpin PAS ke gereja-gereja berkenaan bukan kerana mencari publisiti murahan tetapi merupakan pendidikan kepada seluruh umat dan rakyatbyang mencintai Islam bahawa Islam adalah agama seluruh manusia.

Nampaknya dengan tindakan yang betul para pemimpin Pakatan Rakyat dan tindakan istiqamah para pemimpin PAS, rakyat telah melihat dan mula memahami cara penyelesaian isu kalimah Allah. Jelas isu kalimah Allah kian menjadi senjata makan tuan. UMNO mula tejelepok lembik dengan senjata yang 'diciptanya' sendiri.

Undang-undang murtad yang berkali-kali dicadangkan oleh PAS di Parlimen masih gagal diambil tindakan oleh UMNO - sedangkan kini sibuk konon berjuang mempertahankan kalimah Allah dengan alasan kalimah itu eksklusif untuk orang Islam sahaja. Itulah dan begitulah UMNO !

Sunday, January 10, 2010

Mmbek...Mbek !!


Kambing ialah spesis binatang yang istimewa dan unik. Kualiti dagingnya untuk kesihatan memang baik. Tapi ramai juga orang takut kepada kambing terutama mereka yang mengidap penyakit darah tinggi. Kata mereka daging kambing boleh membahayakan sesiapa yang mengida darah tinggi. Begitulah tanggapan mereka. Tapi rasanya tanggapan itu salah kerana itu hanya persepsi semata-mata.

Namun kambing adalah binatang yang banyak di Semenanjung Malaysia, di kampung-kampung di tepi-tepi jalan. Bagusnya kambing ini dia makan semua benda, plastik pun dia sapu. Pergerakannya lincah, senyumnya senyum kambing ! Walaupun tidak alim namun jantan betina berjanggut, sejemput je ! Semasa mengurat, tak kira yang jantan mahupun yang betina, memang kreatif dan begitu gatal sekali kelihatannya. Itulah kambing !

Tapi tak semua kambing bahagia dan ceria terutama di Malaysia. Ada juga yang menderita dan terduga. Kalau di Malaysia, kambing yang selalu bernasib malang ialah 'KAMBING HITAM'. Tak habis-habis 'KAMBING HITAM' yang kena. Kalau rujuk dalam Kamus Dewan, 'Kambing Hitam' maksudnya, sering dipersalahkan. Banyak sudah 'KAMBING HITAM' dipersalahkan di Malaysia, nak sebutpun takut!

Terbaru 2 enjin General Electric j85-21A turbo jet yang katanya bernilai RM100 mililion hilang, KAMBING HITAM jugak yang kena..... Maka 2 dikambinghitamkan dan menjadilah 2 itu 'KAMBING HITAM' ! Mmbeekk !!