Followers

Saturday, December 25, 2010

Program insentif 'mellebong' peneroka diteruskan ?

Program 'mellebong' dan 'meng-ayamdaging-kan' peneroka felda diteruskan konon bagi menghargai sumbangan peneroka terhadap kemajuan industri sawit dan getah negara selain insentif kerana menghantar hasil melalui Felda. Waduh...waduh !!

Baru sehari dua ini lah nak hargai, kalau tidak peneroka kena tipu memanjang! Kes-kes mahkamah terhadap felda membuktikannya. Dan banyak lagi kes-kes saman kepada felda yang akan membuktikannya.

Pakatan Rakyat nak hargai jasa guru-guru jika memerintah, riuh senegara hingga ulasan-ulasan bodohpun timbul! Bangkraplah...takut penjawat awam lain marahlah..macam-macam. Yang jelas rakyat marah kerana membazir dan boleh membangkrapkan iaitu pembinaan Menara Warisan dan subsidi kepada IPP kepunyaan tokeh-tokeh kaya, dan perlindungan kepada Razali Ismail di SYABAS, tidak pula mahu dibatalkan

Bonus insentif RM100.9 juta pasti diberikan untuk mententeramkan 'kekecuhan' para peneroka yang kian nampak penipuan, penindasan dan manipulasi felda terhadap mereka. Dengan program ini diharap kesilapan menipu gred sawit atau apa-apa yang peneroka terasa hati agak dapat dilupakan oleh peneroka menjelang PRK di Tenang. Sekurang-kurangnya bonus insentif RM100.9 juta dapat diterima oleh peneroka sebagai alat pemujuk untuk ganti rugi dari keterlanjuran felda yang lampau. Maka akan sejuklah hati peneroka, hasratnya mungkin itu dan begitulah !!!

Soalnya dengan insentif itu, mampukah peneroka felda dillebong dalam saat-saat semakin ramai peneroka tahu, faham dan sedar bahawa mereka sering ditindas felda?

Peneroka dapat RM100.9 juta berbahagi sesama sendiri seramai 94,281 orang, tapi ada orang yang 'bertuah' mungkin dapat untuk seorang diri atau paling-paling untuk sekeluarga atau berbahagi dengan beberapa orang kawan, RM111 juta atau RM500 juta. Agaknyalah !

Semoga peneroka felda tidak tertipu dengan insentif itu tapi apa yang diberi itu..SAPU!!!

No comments: