Followers

Sunday, December 05, 2010

Isu usah cuit hak orang Melayu !

Aku rasa keadaan yang ada sekarang ini bukan cuit lagi dah....tapi pulun habis-habisan !

1. Biasiswa untuk orang Melayu dan bumiputera ditukar menjadi pinjaman. Siapa cuit?. Rasanya itu bukan cuit....! Nak kata apa ya? Tamat belajar ramai anak-anak Melayu dijajah selama bertahun-tahun selagi tak langsai hutang pinjam!

2. Sekali lagi aku nak sebutkan banyak tanah rezab Melayu telah pun hilang tidak berganti. Siapa yang hilangkan? Cuit ke ni? Ini mentekedarah namanya bukan cuit!

3. Banyak tanah-tanah orang Melayu terjual kepada bangsa lain di kampung-kampung tradisional kerana kemiskinan. Siapa yang biarkan (atau cuit) orang-orang melayu di kampung-kampung tradisional masih miskin?

4. Banyak tanah-tanah orang Melayu hilang kerana bertukar milik kepada bangsa lain di Pulau Pinang. Siapa yang memerintah dan berkuasa masa kehilangan itu berlaku ? Siapa cuit tanah Melayu di Pulau Pinang ni?

5. Banyak rumah-rumah kedai di bandar-bandar berharga rm300 ribu ke atas hingga rm 500 ribu, orang Melayu mana di kawasan setempat itu yang mampu beli? Berapa kerat? Ini proses menghalau orang melayu dari bandar secara halus! Siapa yang buat dan lulus projek tanpa memikirkan kemampuan membeli orang Melayu ini? Kalau orang kata ini cuit memang tak cerdik! Ini ranggos namanya bukan cuit lagi.

6. Anak-anak Melayu selepas keluar universiti semakin ramai yang menganggur. Masuk U untuk akhirnya menganggur. Kerajaan mana yang menyebabkan keadaan hari ini semakin tidak ada kerja ?

7. Kekebalan raja-raja Melayu telah dilucut. Ini siapa punya angkara ?

8. Bank Bumiputera, ke mana pergi? Siapa yang menghilangkan bank bumi itu?

9. Bahasa Melayu jadi Bahasa Malaysia. Ini bukan cuit hak orang melayu lagi ni. Nak kata apa tak tahu...kianat kot! Siapa punya angkara kalau tidak mamak tua itu dan UMNO ?

10. Korea Utara dan Korea Selatan sebangsa, berperang mempertahankan tanah kedaulatan masing-masing. Kerajaan negara mana bagi Pulau Batu Putih begitu mudah kepada negara asing? Ada?

11. Siapa yang banyak menipu peneroka Melayu di FELDA? Along ?

12. Siapa yang jahat tukar royalti minyak kepada wang ehsan kepada dua negeri majoriti bangsa Melayu Kelantan dan Trengganu?

13. Siapa yang bunuh parti Melayu, UMNO asal kalau tidak pemimpin-pemimpin UMNOPUTRA UMNO baru yang ada sekarang?

14. Siapa yang buat serahan bodoh tanah Keretapi Tanah Melayu di Singapura? Nik Aziz ? Ke Haji Hadi? Oh A Kadir Jasin?

15. Siapa yang suruh hapuskan tulisan bangsa Melayu tulisan Jawi? Surat khabar Jawi pun ghuyup! Angkara siapa ? Karpal Singh ?

So usah cuit hak orang Melayu! Tapi antara yang dipaparkan itu, cuit ke tu? Rasanya hak orang Melayu lebih daripada kena cuit!! Kena belasah, kena rampas (Kg Berembang, sikit lagi Kg Baru pula?), kena pulun, kena ranggos, kena rompak, kena tipu hidup-hidup!

Hari-hari ekonomi didakwa 'kunun' memberansangkan dan naik tapi harga minyak juga naik, harga barang juga naik, harga ikan tak usah cakap, harga ayam melambung naik. Pendek kata zaman BN semua Barang Naik (BN)! Orang Melayu....pilihlah UMNOBN lagi.....pilih...pilih!!

4 comments:

Pak Oncu said...

Bro tampa izin lu gua nak kopipes n3 ni kedalam blog gua,,,,,,,,,,, di dahului terima kasih !!!!!

Anonymous said...

hebat...bermanfaat.....tapi orng2 umno ttap menganggapkan mahathir seorang negarawan...so what??connot help maaaaaa

1kaa said...

jangan ckp cm tu x baik klau nk mengata hti2 ckit

AzizMostafa said...

Siapa pun dia, sekarang saatnya untuk memulakan laman baru?!