Followers

Saturday, October 02, 2010

Ku Li calon Dun Galas? Silakan...

PAS mengatakan bersedia menghadapi sesiapa sahaja yang akan diletakkan oleh UMNO untuk bertanding di Dun Galas termasuk meletakkan Ku Li. Ura-ura meletakkan Ku Li sebagai calon UMNO Dun Galas hangat diperkatakan untuk meraih apa yang diharapkan kemenangan bagi UMNO. Persoalannya apakah harapan itu benar iaitu meletakkan Ku Li sebagai calon di Dun Galas akan memberi kemenangan kepada UMNO?

Senario politik hari ini sudah berbeza dengan dahulu di seluruh negara termasuk di Gua Musang, Kelantan. Muhyiddin Yasin antara kawan rapat Dr Mahathir kini mengharapkan UMNO akan mudah mencapai kemenangan di Dun Galas dengan meletakkan Ku Li sebagai calon.

Kalau Ku Li menang maka akan beruntunglah UMNO tetapi bagaimana kalau Ku Li kalah? Apakah mustahil Ku Li kalah di Dun Galas? Zaman senario politik hari ini tiada apa yang mustahil. Melihat kepada majoriti kemenangan Ku Li di Gua Musang yang pasang surut, Ku Li mungkin boleh kalah di Dun Galas!

Kalau Ku Li ditakdirkan kalah, alamatnya dari sudut politik, Ku Li tidak boleh menongkat langit lagi di Gua Musang. Imej politik Ku Li akan tercemar sebagaimana tercemarnya imej politik Mahathir di Kubang Pasu. Ku Li akan menjadi sama dengan Mahathir yang pernah kalah dalam pilihanraya. Mahathir menunggu untuk melihat Ku Li menjadi serupanya kerana bukan Mahathir jika Ku Li lebih dari nya. Lihat nasib Pak Lah Badawi, Mahathir tidak bagi peluang langsung kepadanya. Setiap cakap Pak Lah, Mahathir akan ulas sinis Pak Lah. Jika Ku Li tewas di Galas, Mahathir akan pasti ulas sinis nanti.

Jika Ku Li tewas di Galas, antara kemungkinan UMNO akan kata nanti ialah rakyat Kelantan khususnya di Galas tolak Ku Li kerana menyokong PAS tuntut royalti minyak. UMNO dan penganalisisnya terutama para prof. balaci akan kata lagi, UMNO (kita) silap pilih Ku Li sebenarnya.

Prestasi dan integriti politik Ku Li akan tercemar. Harapan dan hasrat Ku Li untuk bertanding Presiden UMNO bagi memulihkan dan menyelamatkan UMNO di masa akan datang akan pudar.

Jadi cadangan meletakkan Ku Li sebagai calon UMNO di Galas adalah keputusan yang bijak lagi licik oleh UMNO khususnya Muhyiddin tetapi bukan keputusan yang bijak jika Ku Li terima. Dun Galas satu perangkap halus buat Ku Li.


No comments: