Followers

Friday, April 30, 2010

Malaysia UMNO/BN memang suka serah, rakyat melopong !

Teruk sungguh pengundi-pengundi yang mengundi UMNO/BN. Apa-apa sahaja yang UMNO/BN gadai tidak langsung mereka ambil kisah. Entahlah sama ada mereka ini tidak sedar atau kerana mereka ini bodoh !

Puak-puak yang mengundi UMNO/BN sering seronok dengan kemenangan dan kegedebelan para pemimpin mereka. Mereka tidak sedar, akhirnya mereka tidak akan ada apa pun termasuk yang ada pada batang tubuh mereka, selagi mereka seronok mengundi UMNO/BN. Mereka akan menang sorak kampung tergadai !

Isu yang dikisahkan oleh Husam Musa di bawah ini apa pengundi tidak cerdik itu kisah ? Mereka tidak kisah pun.... janji dapat seribu dua, jalan tar lembek, rumah kayu capcai, kain batik dan melawat Putrajaya serta melihat monyet kera di Zoo negara ! Bengung !

Dulu-dulu Singapure, lepas tu pulau batu putih, serah telaga minyak, akan datang serah batu apa pulau tak tahu ...!

Malaysia serah telaga minyak USD100B kepada Brunai - tetap berdolak-dalih untuk royalti rakyat.

Cetusan husam musa.

TUN dalam posting terbarunya mempersoalkan terlepasnya dua medan Minyak Blok L dan M milik Malaysia kepada Brunei.

Ia mungkin sebahagian dari persetujuan yang ditandatangani oleh Pak Lah dengan Sultan Brunei pada 16 Mac 2009 – Letters of Exchange (LoE) – 19 hari sebelum Najib mengambil alih sebagai Perdana Menteri.

Apa yang dipersetujui Pak Lah diteruskan oleh Najib. Surat Petronas untuk menamatkan perjanjian perkongsian pengeluaran dengan Murphy Oil Corp telah dikeluarkan pada 7 April baru lalu. Di Bawah CEO baru Petronas dalam era Najib. Lagipun, Najib masa itu adalah TPM.

Murphy Oil mengeluarkan kenyataan rasmi memaklumkan penamatan perjanjian oleh Petronas itu dan seorang Menteri Brunei pula mengesahkan kedua-dua blok minyak yang dulunya menjadi milik Malaysia telah secara rasmi menjadi milik Brunei.

Acara penandatanganan itu ikut dihadhiri oleh kedua-dua Ketua Menteri Sarawak dan Sabah, serta Menteri Luar waktu itu, Rais Yatim dan Menteri Kabinet, Hishammuddin Tun Hussien – seperti laporan Bernama bertarikh 16 Mac 2009.

Rais dan Hishamuddin masih menjadi anggota Kabinet sekarang dan tentulah mereka boleh memberikan penjelasan atas pelepasan khazanah berharga kita semudah itu. Bahkan seluruh kabinet Najib harus bertanggungjawab dan memberikan penjelasan.

Tun M mengganggarkan paling kurang USD 100 B atau RM 320 B khazanah kekayaan negara kita terlepas kepada Brunei.

Bayangkan! Untuk membayar royalti yang terhak kepada Kelantan yang bernilai hanya beberapa billion, mereka menggunakan berbagai alasan untuk menafikannya. Pada masa yang sama, mereka sanggup melepaskan khazanah yang beribu kali lebih tinggi nilainya dengan sebegitu mudah.

Janganlah Tun M hanya nampak kelemahan Pak Lah tanpa berani bertanya Najib kenapa surat penamatan rasmi dikeluarkan oleh Petronas dan secara terang menyebut pemilikan Malaysia ke atas Blok L dan M tidak lagi menjadi Malaysia.

Isu sebesar ini hanya layak dijawab oleh PM.

No comments: