Followers

Monday, February 08, 2010

Sudah-sudahlah wahai pemimpin PAS !

Walau apapun alasan yang Tok Guru Nik Aziz berikan....demi Islam, UMNO tetap memutarkan segalanya, seligatnya. Media UMNO terus-terusan mempermainkan, bukan sahaja cadangan Tok Guru Nik Aziz, malah memperlekehkan PAS dan kepimpinannya...."Pendirian PAS tidak konsisten", " UMNO dari dulu memang mahu berbincang", dan macam-macam lagi.

Isunya, melihat kepada gaya kepimpinan UMNO dan kuncu-kuncu mereka yang ada, dulu dan kini, apakah puak-puak UMNO ini boleh diajak berbincang atau mereka jika ada kesempatan, lebih kepada mahu 'memulas' lawan , tidak kira dalam apa isu pun ?

Tidak tahukah para pemimpin PAS bahawa dalam berbincang, berunding, berbalah dan berpolitik, UMNO mana reti bertolak ansur atau UMNO mana mahu kerugian walaupun kerugian bagi UMNO itu mungkin mampu menguntungkan orang Melayu dan agama Islam ?

UMNO mana yang mahu rugi, UMNO mana yang mahu kalah dan mengalah ?

Sejarah UMNO dan sejarah berpolitik dengan UMNO seharusnya menceritakan segala-galanya kepada para pemimpin PAS. UMNO, kalau tidak 'pulas' dan 'buli' lawan politiknya, itu bukan parti UMNO sejati !

Tengoklah apa yang berlaku sebaik Tok Guru Nik Aziz memberi cadangannya. Apa sikap UMNO, kalau tidak bersikap mempersenda, mempermain dan memperbodohkan PAS. Tak payahlah kita menjerit mengatakan Tok Guru Nik Aziz hanya ajak berbincang hal agama sahaja. Pengalaman sebelum ini membuktikan, UMNO tidak 'sebodoh' PAS untuk menerima begitu sahaja alasan perbincangan PAS itu !

Sungguh malang kerana para pemimpin PAS masih ajak UMNO berbincang hal agama sedangkan mereka tahu bahawa kefahaman agama para pemimpin UMNO terlalu rendah! Mana boleh orang yang alim agama berbincang dengan orang yang cetek agama? Ini kerja yang membuang masa dan politing semata-mata.

Apa yang patut para pemimpin PAS buat ialah pastikan PAS menang bersama Pakatan Rakyat dan setelah menang bukan berbincang dengan UMNO hal agama, tetapi ajar para pemimpin UMNO kefahaman agama yang betul dan syumul. Ini baru betul, kerana selagi PAS tidak menang, UMNO mana yang hendak berbincang dengan PAS ? UMNO mana ?

Kenapa para pemimpin PAS tidak pernah serik menjadi bahan mainan dan bahan perlecehan UMNO? Apakah para pemimpin PAS memang suka diperlakukan demikian atas prinsip dakwah? Bagi saya cadangan Tok Guru Nik Aziz itu silap sasaran atau Tok Guru hanya membuat acahan yang tidak perlu !

1 comment:

shameel Iskandar said...

Sy pun hairan dgn pemimpin PAS akhir2 ni. Takde masalah senagaja cari masalah