Followers

Friday, January 01, 2010

Naik harga gula: Kerajaan UMNO/BN semakin lemah

Kenaikan harga gula yang bermula 12 tengah malam semalam memberi makna bahawa kerajaan UMNO/BN kian lemah kerana terpaksa mengorbankan kepentingan rakyat jelata.

Kenaikan harga gula ini tidak akan mengurangkan bilangan pesakit kencing manis di dalam negara malah sebaliknya akan menyusahkan sebahagian besar rakyat yang mencari dan mendapat rezeki dengan bahan-bahan berasaskan gula. Tetapi apa UMNO/BN peduli.

Benarlah sangkaan ramai bahawa slogan " Rakyat didahulukan, Pencapaian diutamakan" hanyalah gimik dan retorik Perdana Menteri UMNO/BN yang baru. Bergimik dan beretorik adalah darah daging mereka yang suka menipu.

Saya bertanya komen seorang penduduk kampung mengenai kenaikan harga gula. Dengan rasa geram dia menjawab, " orang yang menaikkan harga gula ni, bodoh ! Menyusahkan orang kampung je! ".

Saya terus menguji beliau," Amacam pilihanraya akan datang kita pangkah PAS pulak ?".

Tanpa berlengah dia menjawab, " PAS lagi bodoh berkawan dengan DAP, haram ! Tahunya nak salahkan Datuk Najib je! Kesian Datuk Najib. Hilang enjin kapal terbangpun nak salahkan Najib, PAS ingat Najib jaga stor enjin tu ?"

Saya terus diam memikirkan kata-kata orang yang bodoh itu. Betullah ,ramai lagi orang Melayu yang bodoh di sekeliling kita.

Naik harga gula: 'Kapitalis didahulukan, keuntungan diutamakan'.

Dzulfikar Mashoor

KUALA LUMPUR, 1 Jan: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dicadangkan menukar tema 1Malaysia 'Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan' kepada tema yang baru - 'Kapitalis didahulukan, keuntungan diutamakan'.

Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar memberi cadangan sinikal tersebut sebagai respon pada keputusan kerajaan menaikan harga gula RM0.20 bermula 12 tengah malam semalam.

Beliau yang juga Ahli Perlimen Pokok Sena berharap rakyat menilai semula slogan 1Malaysia Najib dan sistem Aras Tanda Pencapaian (KPI) kerajaan yang kononnya demi kepentingan rakyat.

Selain mengkritik Najib, Mahfuz juga mendakwa keputusan yang diambil oleh Menteri Perdagangan, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri bukanlah keputusan terbaik demi kepentingan rakyat.

"Ia tidak bantu meningkat pendapatan rakyat, kenaikan harga gula akan tinggalkan kesan berantai pada kenaikan harga susu, tepung, roti, biskut dan barang keperluan rutin yang lain," jelasnya.

Dakwanya, kenaikkan harga gula itu mengambarkan bahawa kerajaan seolah-olah sedang mengurangkan subsidi gula dengan membiarkan pemegang permit kebenaran (AP) tertentu sahaja mengimport gula.

Tambahnya lagi, kerajaan sepatutnya melonggarkan undang-undang kastam dengan membenarkan rakyat tempat mengakses barang-barang asasi, termasuk gula untuk kegunaan rutin dari negara-negara jiran.

Dengan berbuat demikian, beliau berkata, mampu memberikan rakyat suatu tawaran harga paling minima dan murah kerana para pembekal barang-barang asasi terpaksa bersaing memenuhi keperluan rakyat.

Ianya sekaligus, memecahkan blok monopoli oleh kapitalis tertentu dan mengukuhkan blok konsumerisme rakyat di Malaysia.

Dalam perkembangan berkaitan, sebelum ini, harga sekilo gula di Malaysia dan kepulauan Borneo masing-masing adalah RM1.45 dan RM1.55.

Sumber: harakahdaily1 comment:

Anonymous said...

bagus gak gula naik..boleh kurang guna gula...tu kan langkah cekap..akauntabiliti n telus...ahaks...