Followers

Thursday, January 28, 2010

Jangan buat kecau, bahaya Malaysia !

Terasa agak anih apabila mendengar dalam berita Astro Awani, apabila Ketua Polis Negara memberi amaran agar jangan ada mana-mana pihak yang cuba mencetuskan ketegangan perkauman kerana katanya ia akan membahayakan negara. Anihnya bukan kerana peristiwa-peristiwa yang berlaku seperti pembakaran gereja dan kepala babi dalam masjis tetapi kerana amaran yang ditujukan itu kepada siapa sebenarnya ?

Dalam tempoh empat lima bulan ini saya melihat tiada apa-apa ketegangan antara saya dengan kawan-kawan Cina dan India yang lain. Begitu juga keadaan harian dalam masyarakat baik di pasar, di perhentian bas dan teksi malah di mana-mana nampak macam tiada apa yang berlaku walaupun ada gereja yang di bakar dan ada masjid yang lempar kepala babi.

Kelihatannya rakyat dalam masyarakat tak ambil kisah sangat untuk berbincang kejadian-kejadian yang berlaku walaupun ianya membabitkan gereja dan masjid. Rakyat macam faham seperti ada sesuatu disebalik kejadian-kejadian tadi.

Seorang pakcik di kampung menjawab, " Ah semua tu politik belaka....!".

Begitulah, jika kuat menipu dan berdaleh, maka apa sahaja yang dicakapkan, orang tetap tak percaya walau sikit pun sehingga ada yang mengatakan bakar gereja dan kepala babi di masjid, semua kejadian terancang politik murahan !

Jadi, siapakah yang diamarankan oleh Ketua Polis Negara sedangkan rakyat pelbagai kaum tetap menjalani kehidupan seperti biasa? Kalau rakyat yang melakukan onar itu semua, rasanya tidak sukar polis secekap PDRM untuk menangkapnya. Apa yang nampak sekarang telalu sukar atau macam bersahaja sahaja PDRM memburu penjenayah-penjenayah itu !

Macam-ada udang dalam mee aje !!

No comments: