Followers

Friday, December 18, 2009

Mampukah Bajet 3 undi menguruskan negara ?

Petanda rakyat kelas sederhana dan rakyat miskin akan terus ditekan oleh keadaan ekonomi yang lebih menyiksakan, semakin jelas kelihatan. Bagi rakyat yang memahami keadaan ini, kelihatannya semakin membimbangkan.

Namun bagi segelintir rakyat yang selama ini menjadi pengikut UMNO totok, mereka menganggap ini perkara biasa yang perlu ditempuhi oleh rakyat demi negara tercinta! Bagi mereka, ini perkara biasa yang harus dilalui.

Mereka tidak bimbang langsung akibat sekian lama 'dibela' oleh UMNO dengan sedikit 'hampas nasi' yang ditabur kepada mereka di waktu pagi dan petang. Mereka sebenarnya tiada apa-apa untuk kesinambungan hidup generasi mereka cuma cukup perut mereka mendapat rezeki yang bagaikan 'hampas nasi' itu. Nasi dibaham oleh pemimpin mereka !

Perkara yang membimbangkan bahawa semakin tiada wang untuk mengurus negara semakin jelas diketahui oleh rakyat umum.

1. Kakitangan kerajaan tidak mendapat bonus cuma hanya mendapat bantuan hari raya RM500. Mungkin mampu untuk mengurus perbelanjaan sekolah 2 orang anak sahaja. Kalau wang itu masih tersimpan !

2. Bayaran tambahan persekolahan kini semakin membebankan ibubapa. Dulu zaman Pak Lah, katanya yuran sekolah percuma tapi kini zaman Najib, sekolah-sekolah telah menjadi sekolah-sekolah swasta. Semua mesti berbayar. Jika tidak mendapat wang dari ibubapa, pengurusan sekolah tidak akan ada wang untuk menjalanakan operasi pendidikan mereka. Bantuan sudah berkurangan dengan banyaknya dari kerajaan atau mungkin tiada lagi !

3. Subsidi gula akan ditarik balik ini bermakn harga gula akan naik. Konon dengan alasan untuk menjaga kesihatan rakyat ! Untuk menjaga kesihatan rakyat bukan dengan menaikkan harga gula tetapi dengan pendidikan dan perkhidmatan kesihatan yang berkualiti dan penuh kecaknaan.

4. Membazirkan peruntukan kewangan yang besar untuk program permata pintar yang sebenarnya memang tidak perlu itu. Soalnya ialah anak-anak siapakah yang akan berada di situ? Dan anak-anak siapa pula yang akan berada di Tadika dan Pra Sekolah? Apakah peranan sekolah-sekolah klsuter yang diwujudkan ? Oleh kerana ini adalah projek kesayangan' wanita pertama negara ?' apakah tidak mungkin pertuntukan tambahan akan turun bila-bila masa ?

5. Sistem Cukai Barangan dan Perkhidmatan yang bakal dikenakan kepada seluruh rakyat di negara ini juga didakwa oleh banyak pihak berpunca dari kehabisan sumber pendapatan negara akibat berleluasanya alaman rasuah dan salah guna kuasa.

6. Paling membimbangkan apakah mampu Bajet 3 undi itu menjadi pemangkin kepada kestabilan pengurusan ekonomi negara pada tahun 2010 nanti. Kelihatannya cara Bajet 2010 itu diluluskan di Parlimen tempoh hari memang menjadikannya sebuah Bajet Negara yang tidak meyakinkan dan sungguh membimbangkan. Sepatutnya Bajet ini ditarik balik untuk dirancang semula agar ianya lebih mantap dan baik. Tetapi kerajaan UMNO/BN mana yang tidak bersikap ego dan degil ?

Itulah antara petanda yang membimbangkan yang akan memberi kesan yang tidak sedikit kepada rakyat, terutama rakyat yang berpendapatan sederhana dan miskin dalam me yambut dan mengharungi kehidupan di tahun 2010 nanti.

Tuesday, December 15, 2009

PAS tetap pertahan agenda hudud, negara Islam

Jimadie Shah Othman & Andrew Ong

PAS tidak akan sekali-kali berkompromi dengan perjuangannya untuk menegakkan negara Islam dan melaksanakan hudud kerana ia sebahagian tuntutan agama, tegas menteri besar Kelantan.

"Mana boleh kompromi, ini ibadat. Bila kita tolak politik Islam, (maksudnya) kita tolak ibadat. Sedangkan Tuhan buat manusia ini untuk beribadat.

"Ibadat bukan bermakna sembahyang sahaja," kata Datuk Nik Aziz Nik Mat, juga mursyidul am PAS, ketika diwawancara Malaysiakini Khamis lalu.

Beliau diminta mengulas pendirian PAS berhubung cita-cita besar parti itu apabila ia secara rasmi bersama Pakatan Rakyat apabila gabungan didaftarkan.

PAS dan DAP sering bergeser berhubung isu negara Islam dan hudud sehingga memaksa DAP meninggalkan Barisan Alternatif pada 2001.

Bagaimanapun kedua-dua parti itu berpayung bawah Pakatan Rakyat bersama PKR selepas kemenangan besar mereka pada pilihan raya umum 2008.

Ditemui di pejabatnya di Kota Bharu, Nik Aziz bagaimanapun positif bahawa perbincangan berterusan berhubung perkara itu antara tiga parti utama tersebut boleh menjernihkan keadaan.

"Islam sebut, bawa mari hujah (kamu). Awak tidak faham, (awak) boleh caci Islam, boleh caci apa saja. Islam beri peluang jawab (dengan) hujah.

"Cuma kalau tidak faham, kita tanya orang lain," katanya.

Diminta mengulas sikap beberapa pemimpin kanan DAP yang agak lantang dengan dua agenda PAS tersebut, seperti pengerusi DAP Karparl Singh, Nik Aziz secara sinis berkata:

"Tidak apa. Karpal Singh ini kira orang tua. Kadang-kadang bila orang kacau kita, kita tengok orang itu. Kadang-kadang kita kata, biarlah. Dia sudah tua, kita hormatlah dia.

"Orang yang bercakap macam itu, sudah tidak ada sekarang, makin kurang. Itu watak lama."


Berikut petikan wawancara berhubung isu tersebut:

Hubungan dalam parti-parti Pakatan, selalu muncul isu hudud, kerajaan Islam. Setakat mana PAS sebagai parti yang perjuangkan Islam boleh berkompromi dalam perkara ini, yang selalu menyebabkan perselisihan faham dengan DAP?

Mana ada manusia boleh hidup senang dari muda sampai ke tua. Kadang-kadang kena kudis, doktor pun berkudis juga. Jadi, lumrah alam dan dunia memang begitu. Ada syaitan-malaikat, baik-jahat, syurga-neraka.

Tidak usahlah perkara ini. Hendak sebut, (sila) sebut. Tetapi kena dengar jawapan (kami). Kalau kamu seorang sebut, (tetapi) tidak hendak dengar jawapan, mana boleh.

Islam sebut, bawa mari hujah (kamu). Awak tidak faham, (awak) boleh caci Islam, boleh caci apa saja. Islam beri peluang jawab (dengan) hujah. Cuma kalau tidak faham, kita tanya orang lain.

Cumanya, kita masih berpegang dan tidak akan berkompromi dengan idea negara Islam, dengan hudud?

Mana boleh kompromi, ini ibadat. Bila kita tolak politik Islam, (maksudnya) kita tolak ibadat. Sedangkan Tuhan buat manusia ini untuk beribadat. Ibadat bukan bermakna sembahyang sahaja. Sembahyang pun kalau tidak betul cara ibadatnya, ditolak Allah.

Bagi kami (sebagai) pejuang Islam, semua kerja itu ibadat. Hatta ceramah pun ibadat. Orang hendak bagi duit minyak, bagi. Tidak beri, maka cicah roti denga budu. Biasalah dalam PAS ini, kerana kami dapat pahala.

Orang tolak Islam dapat pahala apa? Kita doa, itu (juga) ibadat. Orang Umno berdoa juga, doa dengan allah, Allah mana hendak terima (doa, sebab) kamu tolak Islam.

Bagaimana hasrat ini hendak jadi kenyataan sebab dalam DAP misalnya, orang mudanya agak OK tetapi orang lama macam pengerusinya Karpal Singh itu nampak keras sikit.

Tidak apa. Karpal Singh ini kira orang tua. Kadang-kadang bila orang kacau kita, kita tengok orang itu. Kadang-kadang kita kata, biarlah. Dia sudah tua, kita hormatlah dia.

Orang yang bercakap macam itu, sudah tidak ada sekarang, makin kurang. Itu watak lama.

Apa boleh buat? Nabi Muhammad dulu, bapa saudaranya Abu Talib membela baginda, tetapi dia tidak turut Islam. Apa boleh buat?

(Membaca hadis) Nabi kata, baginda ajar bapa saudaranya mengucap (dua kali syahadah), tetapi dia (Abu Talib) kata: 'kalau aku mengucap, aku malu.'

Malu (sebab) bapa saudara turut (ajaran) anak saudara. Biasanya anak saudara yang ikut bapa saudara. (Abu Talib kata,) 'tidak mengapalah, biar aku masuk neraka daripada tanggung malu.' Ada juga orang sebut macam itu.

Habis itu, kita akan terus beri nasihat? Berbincang?

Ya, nasihat, sebut, bincang. Saya suka sangat kalau orang tanya saya. Kalau saya boleh jawab, saya jawab. Tidak boleh jawab, saya kata tanya orang lainlah, saya tidak berapa faham.

Sumber berita: malaysiakini

Monday, December 14, 2009

Makanan segera bakal menjadi makanan RMT ?

Kerajaan UMNO/BN yang telah memerintah Malaysia selama 52 tahun benar-benar telah menjadi sebuah kerajaan yang degil dan tidak senstif kepada nasib rakyat. Nasib rakyat terbanyak tidak menjadi penting lagi dalam misi dan visi mereka. Yang penting UMNO/bn perlu terus memerintah untuk mengeyangkan perut-perut anak beranak dan kroni !

Bayangkan begitu banyak pembaziran kerajaan UMNO/BN yang telah didedahkan oleh pelbagai pihak, namun UMNO/BN bersikap menyalahkan orang yang mendedahkan pembaziran melampau mereka, bukan mereka bersikap muhasabah diri mereka.

Kadang-kadang terfikir apakah itu KPI, jika rakyat terus melihat pelbagai kepincangan, pembaziran, kedegilan, tekanan, penipuan, kezaliman dan ketidakadilan yang masih berlaku. KPI gagal menarik sokongan rakyat kerana rakyat semakin mampu menilai dan menganalisis kebobrokan kerajaan UMNO/BN.

Besar mana peratus rakyat marhaen akan merasai Projek Permata Pintar yang menelan belanja RM100 juta dalam keadaan kelas-kelas Tadika dan Pra Sekolah tidak langsung mahu diperkasakan ?

Setakat mana kepedulian kerajaan UMNO/BN terhadap nasib hampir 80,000 graduan yang telah 2 hingga 3 tahun keluar Universiti tetapi masih menganggur dalam keadaan PTPTN harus terus dibayar. Ke mana perginya RM10 bilion untuk pakej rangsangan ekonomi tahu lalu?

Dalam keadaan terpekik terlolong rakyat didahulukan , GST iaitu Cukai Barangan dan Perkhidmatan akan dilaksanakan pada tahun hadapan. Apakah boleh diyakini tidak akan ada ketirisan dalam perlaksanaan GST ini yang akhirnya nanti memberi kesan yang besar kepada para pengguna itu sendiri kerana dalam sistem kapitalis setiap kos akan kembali kepada para pengguna juga akhirnya ?

Lebih mengarut, Kerajaan UMNO/BN melalui Kementerian Pelajaran akan mengubah suai pemakanan Rancangan Makanan Tambahan (RMT) di sekolah-sekolah dengan menyediakan makanan segera berperisa dalam kantung. Pakar-pakar kesihatan melarang kanak-kanak makan makanan segera, Kerajaan UMNO/BN memberi makanan segera!

Walaupun kadeah ini dikatakan masih dalam percubaan tetapi siapa percaya kaedah yang menguntungkan kroni ini tidak akan diteruskan?

Di manakah sikap kerajaan untuk membantu pengusaha kantin sekolah yang selama ini mampu mengharapkan wang RMT untuk perniagaan mereka? Kini pengusaha kantin yang terpaksa menguruskan banyak perkara dalam penyediaan makanan kantung, hanya mendapat 20 sen ? Nampaknya keuntungan RMT yang patut dinikmati oleh pengusaha kecil kantin sekolah akan dialih kepada kroni-kroni pemerintah !

Inilah antara kerja pelik dan degil yang dilakukan oleh kerajaan UMNO/BN. Melakukan perancangan tanpa memikirkan nasib rakyat bukan urusan kerajaan ini. Yang penting terus memerintah dan terus 'membelasah' apa sahaja yang menguntungkan diri sendiri dan kroni ! UMNO/BN memalukan !

Sunday, December 13, 2009

Hayat UMNO bergantung kepada Teori RAHMAN ?

Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj adalah bapa kemerdekaan Malaysia. Tunku merupakan presiden UMNO yang pertama menjadi Perdana Menteri Malaysia. Selepas Tunku, naik pula Tun Abdul Razak menjadi PM, bapa kepada PM Malaysia sekarang. Dengan kematian Tun Razak, Tun Hussein Onn pula memegang jawatan PM.

Selepas itu Malaysia terkenal dengan Perdana Menterinya yang terkenal dan digelar Bapa Pemodenan Malaysia, tapi baru-baru ini ditambah gelaran sebagai 'Bapa Segala Perkauman' oleh seorang Menteri UMNO sendiri. Sama ada gelaran yang diberi oleh Menteri itu boleh dimasukkan dalam fakta sejarah sebagaimana gelaran Bapa Pemodenan Malaysia, tidak dapat dipastikan ! Arkib boleh buat kajian !

Selepas PM yang terkenal itu, naik pula Tun Abdullah Badawi yang sering menyeru rakyat "jangan berkerja untuk saya tetapi marilah bekerja bersama saya". Kerana agaknya kata-kata keramat Abdullah Badawi itu maka beliau juga mendapat gelaran, tetapi bukan bapa apa-apa tetapi gelaran 'Pak Lah'. Entah siapa yang mula bagi kepadanya, tak dapat dipastikan !

Kerana menyampah agaknya dengan orang yang pernah melantiknya di situ dan menyibuk pula dalam urusan kerjanya sebagai PM, maka Pak Lah dengan tenang dan agaknya dengan rasa 'menyampah' berundur diri. Naiklah pula Najib Razak dengan gagasan 1Malaysia. Agaknya Najib juga mahu mendapat gelaran, mungkin 'Bapa 1Malaysia' ?

Sesampai sahaja kepada Najib Razak maka katanya lengkaplah apa yang dipanggil teori RAHMAN.

Menjadi isu besar selepas Najib. Najib yang menutup teori RAHMAN. Apakah masih ada teori selepas ini ? Kalau ada, apakah teori itu ? Hendak dimulakan dengan nama siapa atau huru apa?

Biasanya PM diganti oleh TPM. Kalau begitu, teori kedua sudah tentu teori MUHYIDIN. Persoalannya benarkah selepas Najib ialah Muhyidin berasaskan kepada huruf M ? Apakah M itu untuk Muhyidin ? Bagaimana kalau M itu Mohd Nazri Aziz (?)... huhuhu...atau M itu mungkin Mati ! UMNO mungkin akan MATI selepas ini ....selepas kemimpinan Najib ,kerana tulis Dr Mahathir seorang yang berkelulusan perubatan, 'UMNO busuk hingga ke usus' ?

Kalau itulah yang berlaku maka teori MUHYIDIN tidak akan relevan lagi ! Dan teori RAHMAN sebenar membawa 'sial' ?