Followers

Wednesday, October 14, 2009

Antara Cina di Cina dengan Melayu di Bagan Pinang

Rasuah memang bahaya. Rasuah boleh meruntuhkan tamadun apa juga bangsa dalam dunia. Rasuah ibarat barah yang boleh membunuh hayat sesebuah kuasa. Rasuah ini busuk ibarat bau bangkai. Dan perasuah dianggap 'memang jahat, jahat sungguh!'

Pendek kata, semua bangsa yang ada integriti dan maruah serta harga diri benci dan tolak rasuah. Mereka tak mahu rasuah. Macam-macam mereka buat untuk tidak berlaku rasuah dalam tamadun mereka kerana rasuah bahaya, rasuah celaka !!

Masalahnya ramai orang di Bagan Pinang, yang mengundi baru-baru ini lain pulak persepsi terhadap perasuah. Macam rasuah tidak bahaya, tidak 'busuk macam bangkai '! Sebaliknya orang yang pernah buat rasuah bagi mereka, orang baik. Orang yang pernah rasuah dan terbukti rasuah bagi orang-orang Bagan Pinang boleh diberi amanah lagi, bagi banyak-banyak lagi amanah !

Memang lain sungguh antara Cina di Cina dengan kita di Malaysia. Tak percaya tengok di sini dan fikirlah sendiri, siapa lebih berintegriti!

Setuju sangat dengan Tok Guru, belajarlah berpolitik dari puak-puak ini! Banyak yang perlu dipelajari oleh orang-orang Melayu khususnya di Bagan Pinang, kalau tak mahu tamadun runtuhlah !

No comments: