Followers

Monday, September 14, 2009

Suara rakyat suara keramat

Itulah yang dilaungkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib di Sabah. Suara rakyat suara keramat !

Apakah Perdana Menteri baru sedar atau sudah lama sedar atau sedar tetapi sengaja buat tidak sedar ?

Katanya, pemimpin adil perlu menjaga kepentingan semua rakyat dan bukannya hanya menjaga kumpulan penyokong atau ahli parti sahaja. Hakikat itu perlu menjadi pegangan kerana dalam sistem demokrasi berparlimen, yang menjadi penentu jatuh bangun pemimpin adalah rakyat. Saya menekankan supaya rakyat didahulukan kerana dalam sistem demokrasi berparlimen, suara rakyat adalah suara keramat.

Katanya lagi, "saya mahu menjaga 27 juta rakyat Malaysia dan saya harap ini menjadi sikap pemimpin kita di semua peringkat."

Alangkah cantiknya keazaman tersebut.Apabila dilaungkan suara rakyat suara keramat dan apabila ditempikkan rakyat perlu diutamakan, apakah realitinya begitu atau hanya laungan dan tempikkan hipokrit semata-mata:

1. Rakyat turun di jalan raya mendesak dimansuhkan ISA, akta zalim tanpa bicara, rakyat digodam dan ditangkap dijalanan.

2. Rakyat turun di jalan raya mendesak PPSMI dimansuhkan segera dan serta merta demi memartabatkan kembali Bahasa Melayu, kerajaan UMNO/BN semacam kecewa dengan tuntutan rakyat dan pemansuhan hanya menggunakan apa yang mereka panggil "soft landing". Rakyat mahu serta merta, UMNO/BN guna soft landing !! Rakyat didahulukan ??

3. Rakyat di negeri Selangor, Pulau Pinang, Kelantan, Kedah dan Perak memilih Pakatan Rakyat tetapi kerajaan UMNO/BN sibuk mengganggu, menekan dan mendiskriminasi pilihan rakyat. Rakyat didahulukan atau rakyat ditekan ?

4. Rakyat Perak turun ke jalan memprotes rampasan kuasa di Perak. Kerajaan UMNO/BN buat pekak telinga.

5. Banyak perkara yang rakyat Perak protes kerajaan Najib di Perak. Kalau tak percaya bubar DUN Perak !

6. Rakyat Islam dan bukan Islam kecewa dengan demonstrasi kepala lembu berdarah di Shah Alam tetapi penganjur demonstrasi hanya di bicara di mahkamah majistret, itu pun katanya kerana PRK Bagan Pinang.

7. Mahalkan harga minyak hijau. Upgradekan minyak merah jadi minyak kuning dengan harga yang lebih tinggi. Kereta majoriti rakyat jadi berdengung. Rakyat diutamakan!!?

8. Setiap kali datang musim raya, rakyat dipaksa beli gula pasir tak lebih dua kilo. Merata-rata rakyat pergi beli gula ! Kalau ke kedai runcit untuk hanya membeli gula, kena bertengkar dengan tokeh kedai dulu, baru dapat. Rakyat diutamakan !!

9. Kartika yang sudah insaf dan bersedia serta rela untuk menerima hukuman sebat mahkamah syariah, ada pula tangan-tangan liar berhasrat membatalkan hukuman tersebut.

7. Masalah generasi kedua FELDA belum selesai-selesai, FELDA pula dicadang dikonsortiumkan dengan FELCRA dan RISDA.

Dan banyaklah 'suara rakyat suara keramat' hanya di mulut pemimpin yang akhirnya nanti rakyat juga akan 'dijual' !!

No comments: