Followers

Friday, September 04, 2009

Pilihanraya kecil lagi...di N9 !!

Dengan kematian ADUN UMNO Bagan Pinang, Negeri Sembilan YB Azman Mohd Nor, nampaknya Pilihanraya kecil seterusnya tak dapat dielakkan. SPR perlu mengadakan pilihan raya dalam tempoh 60 hari.

SPR yang cuba mengelak UMNO dari terjebak dalam dilema PRK yang berterusan dengan menolak PRK di Kota Seputih Kedah, nampaknya tidak dapat menolak takdir Tuhan untuk membuat juga pilihanraya bagi menekan dan menguji UMNO sebuah parti yang terlalu megah, secara berterusan.

Apakah ada lagi 'putar belit' SPR di DUN Bagan Pinang untuk bersikap tidak adil demi menyelamatkan tuannya ? Kita saksikan !

Laporan Hakarahdaily:

KUALA LUMPUR, 4 Sept: Malaysia bakal menyaksikan pilihan raya kecil terbaharu ekoran kematian Adun Bagan Pinang, Negeri Sembilan, Azman Mohd Nor akibat sakit jantung di Seremban hari ini.


Ekoran kematian beliau, Suruhanjaya Pilihan Raya perlu mengadakan pilihan raya dalam tempoh 60 hari.

Pada Pilihan Raya Umum ke-12, Azman menewaskan calon PAS, Ramli Ismail dengan majoriti 2,333 undi apabila memperolehi 6,430 undi berbanding Ramli yang mendapat 4,097 undi.

Dun Bagan Pinang yang mempunyai pengundi berdaftar sebanyak 14,192 ialah kawasan majoriti Melayu, sebanyak 66 peratus, dan pengundi Cina dan India masing-masing 10.5 dan 19.9 peratus.

Negeri Sembilan ialah negeri yang dikenali sebagai kubu terkuat Umno dan Barisan Nasional, tetapi pembangkang mula meningkatkan usaha menawan beberapa kerusi di negeri ini.

Kerajaan negeri pimpinan Umno di negeri ini telah menyaksikan pergolakan sejak Mac 2008 ekoran rasa kurang senang kepada Menteri Besar Datuk Mohamad Hasan oleh ahli-ahli Umno, sehingga timbul spekulasi lompat parti oleh Adun BN kepada Pakatan.

Pilihan raya kecil ini bakal menjadi yang kesembilan selepas pilihan raya umum yang lalu, yang menyaksikan Pakatan Rakyat memenangi lapan daripada pilihan raya tersebut.

Ketua Umno cawangan ini adalah Tan Sri Mohd Isa bin Abd Samad. Beliau juga adalah Ketua Umno Bahagian Telok Kemang. _

No comments: