Followers

Thursday, September 17, 2009

80% golongan muda tidak sokong BN - Daim

Tun Daim kata 80 peratus golongan muda tidak sokong BN kerana sebab-sebab di bawah ini:

KUALA LUMPUR, 16 Sept: 80 peratus dari golongan muda tidak menyokong Barisan Nasional (BN), kata bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin.

Para siswazah menganggur, kebanyakannya Melayu, akhirnya terlibat dengan politik dan mereka menyertai PAS akibat rasa marah kepada kerajaan kerana tidak mempunyai pekerjaan, kata bekas Bendahari Umno itu di dalam temubual dengan China Press Ahad lalu.

Menurut beliau, keadaan sedemikian berlaku kerana kerajaan tidak memupuk bakat yang sepatutnya untuk kehendak pasaran.

Dalam temubual tersebut yang disiarkan oleh The Sun Online Ahad lalu, Daim berkata, universiti-universiti tidak menawarkan kursus-kursus yang menepati dengan kehendak industri mengakibatkan banyak siswazah tidak mempunyai pekerjaan disebabkan apa yang mereka pelajari tidak memenuhi kehendak pasaran pekerjaan.

Sebenarnya bukan sebab yang disebutkan oleh Tun Daim itu sahaja, ada banyak sebab lain lagi.

Semua orang tahu, golongan muda tidak menyokong BN khususnya UMNO kerana menyertai parti ini bermakna menjadikan diri golongan terjajah, yang menjadikan mereka tidak berjiwa merdeka. 'Penjajahan' parti ini terhadap mereka yang menyokong dan menyertainya sangat dahsyat. Mereka menjadi macam takut-takut dan 'bodoh' dalam berfikir, fanatik dan jumud.

Kita boleh lihat, rakyat tidak suka rasuah tapi apa jenis SPRM yang ada sekarang ? 'Jerung-jerung' relek sahaja! Sistem kehakiman menjadi bercelaru dan macam hilang integriti. SPR memang jelas dan terang menjadi 'anggota' tak rasmi BN atau macam salah sebuah sayap UMNO. PDRM duduk sibuk dengan memantau aktiviti Pakatan Rakyat yang tidak membahayakan keselamatan negara pun. Tengok, sudahlah negara semakin tidak ada duit , nak bagi bonus kepada pekerja sendiri pun tak mampu, nak masuk pulak formula one?

Pemimpin-pemimpin UMNO/BN tahu rakyat tak suka semua ni , tapi mereka buat tak kisah sahaja kepada pemikiran rakyat!

Kalau macam ni bukan golongan muda sahaja yang tidak akan sokong UMNO/BN, hantu betulpun, kalau boleh mengundi tak akan pangkah puak-puak ni !!

No comments: