Followers

Saturday, August 22, 2009

Sayangkah lagi kita kepada UMNO ?


Itulah UMNO. Menyusahkan pegawai-pegawai tinggi kerajaan dan menyusahkan orang Melayu serta mereka yang menentang PPSMI. Enam bulan sahaja untuk berubah kepada PPSMI. Lapan tahun untuk mansuhkan PPSMI sepenuhnya dengan seribu satu alasan yang mengarut ! 5 billion boleh untuk projek PPSMI kenapa tidak boleh 5 billion untuk mansuhkan PPSMI khususnya untuk memperkasakan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan.

UMNO memang parti yang menyusahkan kerana pemimpin-pemimpin UMNO suka memperkecilkan pandangan dan hasrat rakyat terbanyak. Pak Samad Said dalam umur 75 tahun bersama pejuang-pejuang bahasa Melayu amat kecewa dengan Kerajaan UMNO sekarang. Jelas Menteri Pelajaran bertindak licik untuk menenangkan kemarahan seketika waktu tetapi kini telah membangkitkan semula kemarahan pencinta bahasa ibunda.

Jelas, kalau ada orang berkata jika UMNO tidak memerintah, orang Melayu akan lemah dan hilang kuasa. Sesungguhnya orang itu adalah orang yang sedang bermimpi ataupun mungkin pembodek nombor satu negara demi tembolok sendiri !

Tidak terfikirkah orang itu, selama 52 tahun UMNO memerintah:

1. Kuatkah ekonomi orang Melayu kini ? Banyak mana kedai-kedai besar dan pasaraya Melayu di bandar-bandar ?

2. Perkasakah Bahasa Melayu kini dalam semua bidang ?

3. Stabilkah politik Melayu kini semenjak persempadanan semula yang dilakukan oleh kerajaan UMNO yang memerintah ?

4. Semakin berkurangankah anak-anak Melayu menjadi penghutang saban tahun?

5. Makin berkurangan atau makin bertambah kini orang-orang Melayu menjual tanah kepada bukan Melayu di kampung-kampung? Apa makna semua ini? Kukuhkah ekonomi orang Melayu jika begini setelah 52 tahun UMNO memerintah?

6. 52 tahun memerintah tanya mufti Perak ramai mana orang melayu murtad ?

7. Banyak lagi soalan yang boleh ditanya tentang mantapkah orang Melayu dalam tempoh 52 tahun UMNO memerintah ? Kita fikir sendiri !

Sayangkah lagi kita kepada parti ini ? Menyusahkan !

No comments: