Followers

Wednesday, August 05, 2009

Kejar, sembur, pukul dan tangkap: usaha tegar tutup mulut rakyat.

Nampaknya pembohongan memang menjadi budaya. Menteri Wilayah kata kerugian dianggarkan rm200 juta. Manakala persatuan perniaga mengatakan mereka rugi sebanyak dalam lingkungan rm10 juta.

Mereka jelas memanipulasi kisah yang sebenar hingga tidak sukar untuk dianggap dan dijangka oleh yang berfikir dan menganalisis berita dan kisah demonstraasi itu, bahawa pembohongan menjadi budaya mereka.

Penganjur perhimpunan tidak pernah meminta peniaga-peniaga tutup premis perniagaan mereka tetapi polis yang arah tutup. Penganjur perhimpunan memberi jaminan bahawa perhimpunan itu aman tetapi menjadi kecoh dan lintang pukang apabila dikejar polis, dipukul polis dan disembur oleh polis.

Soalnya kenapa sembur, kenapa pukul, kenapa kejar ? Mereka hanya berjalan sahaja.

Sebabnya kerana mahu menakut-nakutkan para demonstran. Tak bolehkah biarkan demonstran itu berjalan dihanya jalan yang ditentukan dan polis mengawal. Jika sekiranya polis nampak berlaku kejahatan para demonstran ( pukul orang dijalanan, rusakkan harta benda awam, bawa senjata) maka semburlah air, tangkaplah demonstran itu. Tetapi kalau setakat mereka menjerit dan berjalan dengan membawa sepanduk apa bahayanya kepada ketenteraman awam.

Jadi ramai rakyat yakin polis yang menjadi punca huru-hara demonstran hari itu. Kalau polis tidak melampau seperti apa yang mereka lakukan hari itu keadaan tidak akan kecuh dan para peniaga tidak akan kerugian.

Apa yang jelas kekecuhan hari demonstrasi itu adalah usaha tegar pihak UMNO/BN melalui polis mahu menutup mulut rakyat daripada menyatakan kebenaran dan menentang kezaliman ISA.

ISA disalahgunakan, zalim dan kejam !

2 comments:

roza said...

saya sokong dan sentiasa memihak pada keadilan.

Anonymous said...

pembohong tu bebenornya dah menjadi sebahagian daripada daging emeno