Followers

Wednesday, August 19, 2009

DUN Kota Seputih: Muhyiddin kecut perut, 'merayu' kepada SPR

Nampaknya Timbalan Presiden UMNO kian tertekan dengan siri PRK yang berjujukkan datang. Lelah mempertahankan calon yang mengalami krisis integriti di Permatang Pasir, kedengaran pula PRK boleh berlaku di Kota Seputih. Kali ini kerusi disandang boleh UMNO/Barisan Nasional.

Berkemungkinan besar jika berlaku PRK di Kota Seputih dengan majoriti lebih 400, UMNO/BN akan kehilangan kerusi itu. Ini pasti menjadi mimpi ngeri kepada UMNO khususnya Muhyiddin yang bertugas sebagai ketua kempen UMNO/BN.

Rentetan dari itu Muhyiddin tanpa rasa malu 'merayu' kepada SPR agar mempertimbangkan kerusi ADUN Kota Seputih yang katanya sakit.

"Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berharap Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mempertimbangkan keadaan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN), Datuk Abu Hassan Sarif - dari Umno-BN - yang kurang sihat dalam menentukan sama ada kerusi tersebut kosong atau sebaliknya.

Muhyiddin berkata, SPR yang mempunyai kuasa untuk menentukan kekosongan sesebuah bahagian pilihan raya, sebagaimana disaksikan di Perak Februari lalu, akan ambil kira pertimbangan itu.

"ADUN Abu Hsaan tak hadir kerana sakit dan beliau ada dokumen berkaitan. Kali ini DUN cuma bersidang sehari. Dan, jika tidak hadir satu hari itu bermakna tidak hadir satu penggal. "

Mendengar rayuan Muhyiddin maka bersegera Timbalan Pengerusi SPR menjawab:

"Oleh kerana kes itu, yang pertama dalam sejarah pilihan raya negara ini, melibatkan aspek perundangan negeri dan persekutuan, SPR memerlukan masa untuk mengkaji secara mendalam, kata Timbalan Pengerusi suruhanjaya, Datuk Wan Ahmad Wan Omar. "

Kita ulang balik kata Datuk Wan " kes itu....pertama dalam sejarah.... melibatkan aspek perundangan negeri dan persekutuan....SPR memerlukan masa.....mengkaji mendalam".

Apa makna semua ini ? Apakah Datuk Wan sedang cuba 'mengubat' kecut perut TPM ?

No comments: