Followers

Tuesday, August 25, 2009

Apakah kerja-kerja 'menelan' FELDA, FELCRA dan RISDA sudah bermula ?

Dalam usaha memperkasakan ekonomi Melayu, orang Melayu 'hilang' 3 buah syarikat konglomerat Melayu, Sime Darby, Golden Hope dan Guthrie menjadi Sinergy Drive. Kalau Sinergy Drive runtuh maka terkulat-kulat sekali lagi orang Melayu.

Beberapa tahun duhulu Lembaga Kemajuan Pahang Tenggara (DARA) telah hilang 'DARA' ‘diperkosa’ oleh TDK (Trust Dara Konsotium). Cadangan siapa ini ?

Hari ini apa berlaku kepada kawasan Pahang Tenggara? Kemakmuran kawasan Pahang Tenggara hanya ditelan dan dibazirkan oleh seorang dua manusia rakus. Habuk dan hampas cuma untuk rakyat yang berada di kawasan Pahang Tenggara. Itulah hebatnya konsotium cadangan kerajaan UMNO/BN.

Syarikat kenderaan Bas MARA juga pernah ‘ditelan’, sehingga MARA terpaksa menghidupkan kembali syarikat kenderaan bas barunya.

Kelmarin Perdana Menteri Datuk Seri Najib sekali lagi mencadangkan agar FELDA, FELCRA dan RISDA dikonsotiumkan . Apakah erti semua ini ?

Apakah nasib 3 agensi ini nanti akan menjadi seperti Lembaga Kemajuan Pahang Tenggara (DARA) yang dikonsotium menjadi Trust Dara Konsotium (TDK)? Tanya JJ apa telah terjadi kepada TDK dan tanya orang-orang di Pahang Tenggara apakah yang mereka dapat dari TDK ?

Nampaknya usaha 'menelan' FELDA, FELCRA dan RISDA akan bermula (?)


No comments: