Followers

Sunday, August 16, 2009

1Malaysia: Hanya 15 hotel 'halal' di Pahang

Walau pun Pahang sebuah negeri yang besar tetapi hotel yang ada hanya 370 sahaja. Dari 370 itu hanya 15 buah hotel....hanya 15 buah hotel yang mempunyai Sijil Pengesahan Halal.

Apakah ini bermaksud 355 hotel di Pahang yang tidak mempunyai Sijil Pengesahan Halal selama ini menyediakan makanan yang tidak halal kepada pelanggan muslim khusus kakitangan kerajaan mahupun swasta yang sering menganjurkan kursus, seminar, mesyuarat dan sebagainya di hotel.

Perkara ini adalah serius. Pihak exco Pahang yang berkenaan di bawah sepatutnya mendedahkan 355 hotel tersebut kepada sektor kerajaan dan swasta muslim supaya mereka tidak memilih hotel yang tidak mempunyai Sijil Pengesahan Halal. Kalau tidak didedahkan nama hotel-hotel tersebut serupa tidak mendedahkan isu ini dan membuktikan 1Malaysia masih tidak mendahulukan rakyat Muslim dalam menjamin hak mereka memakan makanan halal.

Atau zaman 1 Malaysia ni sudah tidak diambil kira hal halal haram ?

KUANTAN – Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kesenian, Warisan, Pembangunan Keluarga dan Hal Ehwal Wanita Pahang, Datuk Shafiq Fauzan Syarif berkata, hanya 15 daripada 370 hotel di negeri ini mempunyai Sijil Pengesahan Halal.

Beliau berkata, pengusaha hotel digalakkan mendapat sijil halal walaupun tidak diwajibkan berbuat demikian bagi menarik lebih ramai pelanggan dalam kalangan Muslim.


No comments: