Followers

Sunday, July 26, 2009

Nik Aziz hulur salam ?

Bila membaca Berita Minggu pagi ini, rasa nak tergelak dengan satu tajuk berita "Nik Aziz hulur salam".

Hahaha.....hahaha.....hahaha....!

Sampai tiga orang wartawan menulis sebuah cerita yang sangatlah pendeknya.

Memanglah Tok Guru bersalam dengan Tok Pa sebab mereka berjumpa. Dengan Lee Kuan Yew pun, Tok Guru hulur salam samasa Lee jadi tetamu Tok Guru tempoh hari.

Inilah dia media perasan UMNO yang 'gila talak'.

Yang aku dengar dalam TV, Tok Guru kata lebih kurang, kita berbeza idealogi politik tetapi dalam soal membangun dan membantu rakyat kita boleh berkerjasama. Itulah bijaknya Tok Guru berpolitik.

Yang aku faham dari cakap-cakap Tok Guru itu selagi ideologi UMNO tidak sama seperti perjuangan PAS yang menjulang kesucian dan kemuliaan Islam sepanjang masa...ampunlah hendak jolok Tok Guru untuk menyambung hayat UMNO yang kian tenat! Ibrahim Ali sudah ajar Tok Guru supaya 'jangan lepas anjing tersepit'.

Betulkah Tok Guru melupakan sengketa politik dengan UMNO yang memerintah pusat? Rasanya tidak. Tidak pernah dan tidak akan Tok Guru lupa. Kerana ingatlah, maka habis Tok Guru Haji Hadi dan Ustaz Nasa kena amuk hari itu.

Tok Guru berharap perselisihan pendapat yang timbul di kalangan pemimpin politik terutama antara Umno dan Pas sewaktu kempen pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai, baru-baru ini dilupakan dan kedua-dua pihak kembali semula kepada semangat persaudaraan sesama Islam supaya jambatan Manik Urai yang Muhyiddin janji hari itu dibina segera ! Bijak Tok Guru !

"Nik Aziz hulur salam

Oleh Nazura Ngah, S Anand Kumar, Haspaizi Mohd Zain
bhnews@bharian.com.my

Mursyidul Am Pas sedia lupa sengketa demi perpaduan Islam.

KOTA BHARU: Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sedia menghulurkan tangan untuk berbaik-baik dan melupakan sengketa politik kerajaan negeri Pas dengan Kerajaan Pusat demi menjaga kepentingan rakyat dan perpaduan Islam.

Beliau yang juga Mursyidul Am Pas, berharap perselisihan pendapat yang timbul di kalangan pemimpin politik terutama antara Umno dan Pas sewaktu kempen pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai, baru-baru ini dilupakan dan kedua-dua pihak kembali semula kepada semangat persaudaraan sesama Islam. "

Nik Aziz hulur salam ? Kahkahkahkahkah...!!

No comments: