Followers

Monday, May 11, 2009

Keputusan mahkamah itu seharusnya memberi kesan yang besar kepada kestabilan politik di Perak.

Keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang telah memutuskan bahawa Datuk Seri Ir Nizar Jamaluddin adalah Menteri Besar Perak yang sah harus dijadikan langkah pertama ke arah menstabilkan kembali keadaan politik yang tidak menentu di Perak. Peluang ini harus digunakan oleh semua pihak khususnya pihak UMNO/BN. Adalah diharapkan pihak UMNO/BN menerima dengan rela keputusan yang telah diputuskan oleh mahkamah tersebut.

Kita benar-benar berharap pihak Dr Zambry, UMNO/BN jangan lagi menserabutkan suasana dengan tindakan yang tidak akan membantu ke arah penguraian kekusutan masalah politik di Perak. Biarkan MB Nizar membuat keputusan yang sepatutnya demi kepentingan rakyat Perak. Tidak sukar untuk dijangka bahawa MB Nizar akan berusaha memohon DUN Perak dibubar untuk menyerahkan kepada seluruh rakyat Perak membuat keputusan yang muktamat. Tak usahlah keputusan MB Nizar itu diganggu lagi oleh Dr Zambry, UMNO dan BN.

Seharusnya Dr Zambry bersama UMNO dan BN benar-benar insaf demi kepentingan rakyat Perak. Semoga Dr Zambry tidak bersikap seperti Pengerusi Perhubungan UMNO sebelumnya yang tidak begitu faham undang-undang terutama undang-undang Perak. Kita tidak pelik jika Pengerusi Perhubungan UMNO yang lalu tidak faham undang-undang tubuh negeri Perak kerana orang itu bukan orang Perak dan apalah sangat caknanya kepada rakyat Perak. Tetapi Dr Zambry sebagai anak jati Perak yang baru mengetuai UMNO Perak harus memulakan tugas dengan sikap yang penuh berintegriti bukan bersikap tidak reti-reti akan undang-undang negeri dan negara.

Semuga keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur itu mampu memberi kesan yang besar kepada kestabilan politik negeri Perak Darul Ridzwan.

No comments: