Followers

Tuesday, May 12, 2009

Apakah keputusan mahkamah rayuan nanti mampu menstabilkan politik Perak ?

Dengan rayuan yang di kemukakan oleh Dr Zambry dan tindakan segera mendengar rayuan tersebut di mahkamah rayuan apakah prinsip keluhuran perlembagaan akan terus teruji ? Keputusan akan diketahui sebaik keputusan penghakiman rayuan diputuskan.

Bagi pihak Dr Zambry, UMNO dan Barisan Nasional kelihatannya tidak mahu belajar dari sejarah yang telah berlaku dalam tempoh lebih kurang 100 hari yang lalu. Memang mereka yang kalah dalam mana-mana keputusan mahkamah mempunyai hak untuk membuat rayuan, namun demikian dalam kes yang berlaku di negeri Perak darul Ridzwan ini, hak yang hendak dipergunakan amat wajar mengambil kira kepentingan pihak rakyat jelata yang telah menjadi mangsa ketidakstabilan politik negeri Perak.

Manakala institusi yang berkuasa membantu menyelesaikan kemelut yang berlaku wajar segera membuat keputusan yang bersandarkan kepada tuntutan perlembagaan dan undang-undang negara bukan membiarkan keadaan menjadi semakin tidak jelas dan tidak menentu. Dewan Undangan Negeri Perak wajar dibubarkan segera kerana kecederaan yang berlaku dari krisis politik di Perak sebenarnya telah merusakkan kedaulatan dan keluhuran perlembagaan.

Institusi yang mampu memberi keputusan membubarkan DUN Perak wajar bersikap mengambil jalan tengah yang tidak memenangkan mana-mana pihak, bukan bersikap tunggu dan lihat sehingga keadaan menjadi lebih rusak dan parah. Jalan tengah yang terbaik ialah bubar DUN Perak segera dan biarkan rakyat membuat keputusan.

Soalnya apakah keputusan mahkamah rayuan nanti mampu mengembirakan rakyat Perak ?

No comments: