Followers

Friday, February 20, 2009

SPRM suruhanjaya apakah ini ? - Malaysiakini

SPRM yang dulu bajunya BPR terlalu banyak membuat kerja yang memalukan pihak yang melantik mereka atau pihak yang melantik mereka memang suka SPRM begitu.

Dalam isu lembu di Selangor sempatlah penulis terbaca dalam mStar sebelum berita itu tiba-tiba hilang, bos SPRM mengumumkan bahawa ada bukti kukuh dakwaan salah laku Menteri Besar Selangor dalam kes lembu tersebut. Apa ni SPRM, macam tak kena sahaja. SPRM seolah-olah telah menghukum salah Menteri Besar Selangor tanpa melalui proses mahkamah. Boleh ke buat pengumuman begitu?

Ketua Pesuruhjaya SPRM juga begitu pantas memberitahu akan menyiasat dakwaan salah guna kuasa Speaker dewan Undangan Negeri Perak kerana menggantung Menteri Besar Perak yang tidak diiktiraf oleh ramai rakyat Perak termasuk Tengku Razaleigh Hamzah, bersama enam orang exconya itu.

SPRM juga begitu tegar berkata kenyataan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mengenai dakwaan rasuah membabitkan pemimpin Barisan Nasional dan ADUN Kulim akan menjejaskan siasatan.

Nampaknya SPRM ini macam hanya ada sebelah mata sahaja. Sebelah mata lagi........... !!

Kes ADUN Behrang dan Changkat Jering , SPRM tidak berbunyi sepatah haram. Tidaklah kata hendak menyiasat ke...apa ke...tak ada ! Yang ada SPRM macam tidak tahu apa yang berlaku.
Begitu juga dengan lompatan ADUN Bota dan ADUN DAP yang seorang tu, langsung tak dikisahkannya ! Aduh SPRM, apa ni ? Sayap UMNO yang ke berapa ni ?

Agak-agaknyanya 'fatwa' SPRM kalau melompat atau berlaku disebelah Pakatan Rakyat mesti ada rasuah atau apa-apa dan mesti disiasat segera. Patutlah Tok Guru hanya bercerita kisah berpuluh tahun dulu tentang Tok Guru pernah hendak dirasuah, esoknya terjongol BPR tiba ke pejabat Tok Guru. Kalau disebelah BN, 'confirm' bersih, walaupun riuh kisah eurocopter, kapal selam, beli ADUN dan macam-macam politik wang UMNO, SPRM terus memekakkan telinga. Sampai sekarang kes rasuah wang UMNO, SPRM masih menyiasat, tidak berbunyi apa-apa pun lagi...lama-lama orang lupa, lepas tu tutup kes ! Tangkaplah seorang dua ikan bilis...! Ikan jerung terus membaham !

SPRM... engkau harapan rakyat terbanyak tapi begini rupanya engkau !

1 comment:

P'su said...

kemudahan teknologi disalahgunakan, kuasa disalahgunakan.. apakah politik malaysia semakin kotor?