Followers

Friday, February 27, 2009

Pemuda UMNO tunjuk 'gagah' tidak bertempat -Malaysiakini

Sekarang ini kecoh pula Pemuda UMNO 'berperang' dengan Karpal Singh. Karpal yang duduk di atas kerusi roda itu pun hendak diajak 'bertumbuk'. Apalah PemudaUMNO ni. Sudah hilang kewarasan dan keinterlektualan mereka. Kini bukan kebijaksanaan akal fikiran yang hendak digunakan tetapi 'hukum rimba' yang menjadi panduan mereka.

Betullah kalau pemimpin atasan gaya 'brutal', anak buah pun akan ikut brutal. Jika pemimpin atasan tak tahu hendak ikut undang-undang atau tidak tahu bertindak mengikut semangat perundangan, anak buah juga tak segan silu melanggar undang-undang dan bersikap gedebe di parlimen. Konon dengan gedebe begitu, akulah pejuang dan pembela Melayu !

Apakah dengan 'melayan' dan 'berperang' dengan Karpal Singh yang lemah di atas kerusi roda itu telah membuktikan Pemuda UMNO itu pejuang bangsa Melayu atau pahlawan Melayu. Sungguh memalukan !

Hendak menjadi pejuang bangsa Melayu bukan dengan mengutuk Karpal Singh. Banyak lagi isu-isu lain yang wajar diberi tumpuan oleh Pemuda UMNO bukan Karpal Singh. Isu PPSMI, isu murtad, isu PTPTN, isu wilayah Iskandar, isu rasuah, isu setinggan Kg Berembang dan sebagainya, di mana Pemuda UMNO ?

Apalah sangat kalau Karpal Singh kata Pemuda UMNO celaka. Itu pun Karpal sudah tarik balik. Habislah isu kerana itu urusan dalam parlimen. Itu, UMNO Trengganu kata Agong , "Natang", di mana Pemuda UMNO ?

Ketua Pemuda UMNO pun sama juga seperti anak buahnya. Marah kepada Tuan Guru Haji Hadi yang mengatakan mereka yang mengusahakan PPSMI itu celaka. Betullah, memang betullah jika dikatakan mereka yang bersungguh-sungguh mahukan PPSMI itu celaka kerana mengikut Kamus Dewan celaka maknanya malang , sial, tidak baik dan juga memberi makna sesuatu yg menyebabkan penderitaan (menderita pelajar-pelajar yang tak faham Bahasa Inggeris -pen.) bedebah dan satu bentuk seruan kemarahan !

Ramai orang marah dengan pelaksanaan dasar PPSMI, maka untuk melahirkan rasa marah yang keras kerana kebabilan tidak mahu memansuhkan PPSMI, maka kata yang sesuai ialah "celaka" !

Nampak sangat Pemuda UMNO hanya tahu hendak mengena kepada orang lain tetapi bila dia sendiri terkena, mengamuk bagaikan orang hilang pedoman ! Sudahlah Pemuda UMNO, tak usahlah tunjuk gagah tidak bertempat !!

1 comment:

P'su said...

tp ajak buat undi x percaya takut pulak,,