Followers

Monday, February 23, 2009

Lompat kotak lompat ! Cepat ! - Malaysiakini.

Mungkin ramai orang tidak suka tapi penulis mahu terus mengupas isu raja katak yang seorang ini. Hari ini ketua penjaga kolam yang kian tercemar di sebuah negeri di Pantai Timur ada menawarkan tempat dalam kolam tersebut kepada si raja katak. Tengoklah, mungkin esok atau lusa si raja katak pasti akan mengulas tawaran penjaga kolam tercemar di negeri Che Siti itu.

Tentu si raja katak itu akan gembira mendapat tawaran tersebut kerana dulu dia dikuis keluar oleh Tok Ketua kolam tercemar di KL.

Masalahnya apakah dengan kemasukan semula si raja katak itu kolam tercemar, air kolam tidak akan berkocak kerana perut si raja katak itu nampaknya besar. Bayangkan bila raja katak terjun ke dalam air kolam semula...bedebuss! Habis orang lain akan terpercik. Tuan punya rahim co di pasir yang sangat berharga itu juga mungkin akan basah kuyup kerana terjunan si raja katak itu. Kalau sudah masuk ke dalam kolam itu pasti bunyinya akan semakin kuat...onng sana, onnng sini ! Masalahnya kalau dah bunyi kuat dan bising, boleh tahan ke makhluk yang ada dalam kolam tu ?

Tok Guru cabar suruh letak jawatan, dikatanya kepada Tok Guru jangan cakap besar. Dia ingat Tok Guru tu macam dia, suka cakap besar tahi lekat di gelegar.

Raja katak ini pasti tidak akan letak jawatan kerana dia tahu kalau letak jawatan, dia tidak akan boleh bertanding semula. Tok Guru pun tahu bukan Tok Guru tak tahu cumanya Tok Guru hendak bagi tahu, Tok guru sudah menyampah dengan perangai dia tu. Maka dalam pilihanraya ke 13 nanti bertandinglah engkau sendiri dan tahulah engkau rakyat pasir yang berharga itu, akan 'mengulai 'engkau!

Bagi PR, lagi cepat raja katak ini melompat lagi bagus. Nobatkan terus di sebagai raja katak terulung. Kita pun suka, biar dia lemas dalam air 'tahi' lalu 'mati'. Jangan raja katak salah faham pulak, 'mati' yang dimaksudkan akan lenyaplah raja katak dari persada politik tanah air kerana makhluk yang dalam kolam tercemar itu bukan suka sangat pada raja katak itu!

Orang lain pun meluat kat raja katak ini - malaslah nak dengar cerita dia lagi!. Menyampah !!

No comments: