Followers

Sunday, February 08, 2009

Kerajaan Haram akan tersangkut di DUN Perak - Malaysiakini

UMNO memang kian teruk. Sebuah parti politik yang rosak dan merosakkan. Apa sahaja tindakan yang dilakukannya akan dianggap tidak salah maksudnya akan dianggap betul oleh UMNO walaupun bercanggah dari segi perundangan dan perlembagaan. Dan jelas UMNO ini menyusahkan semua orang; menyusahkan politik berintegriti dan merosakkan integriti pihak istana.

Dalam ceramah di Taman Melewar malam tadi, Datuk Paduka Husam Musa menyatakan bahawa Dato Najib (katanya bakal PM ?) terlupa dua perkara mengenai rampasan kuasa haram yang dilakukan di Perak dan kerana itu Kerajaan Haram Perak akan berhadapan dengan konflik yang berpanjangan.

Najib terlupa bahawa speaker DUN yang masih lagi kekal adalah dari ADUN DAP. Maka itu sidang DUN pada bulan hadapan akan dimasuki oleh Menteri Besar Haram yang akan ber-speaker-kan ADUN Pembangkang.

Ada dua masalah yang akan dihadapi:

Pertama, Speaker DUN Perak tidak boleh dipecat begitu sahaja. Speaker hanya boleh dilucutkan jawatan melalui usul tidak percaya terhadapnya. Dalam soal ini Speaker DUN ada kuasa mutlak untuk menerima atau menolak usul tersebut. Dalam soal ini apakah Speaker DUN Perak akan terima usul undi tidak percaya yang akan dikenakan terhadapnya dalam krisis dan konflik di Perak ini.Nampaknya jauh panggang dari api. So sampai bila-bilapun Menteri Besar Haram Perak tidak boleh tukar Speaker itu kecualilah DUN Perak dibubarkan. Kena melalui pembubaran juga !! Yang takut sangat nak bubar tu kenapa ?

Masalah yang kedua kata Datuk Husam, Speaker DUN Perak tidak iktiraf Menteri Besar Haram Perak kerana bagi Speaker, Menteri Besar Perak masih lagi Datuk Seri Nizar. Najib terlupa, peraturan tempat duduk dan aturan persidangan adalah kuasa mutlak Speaker. Dan lagi bermasalah kepada kerajaan Haram BN itu apabila nanti Speaker boleh menghalau ADUN Jelapang, ADUN Changkat Jering serta ADUN Behrang yang pada pandangan speaker mereka ini telah terlucut jawatan sebagai wakil rakyat.

Nampaknya keadaan menjadi begitu rumit kerana Menteri Besar Haram tidak boleh menghalang speaker kerana dia tidak ada kuasa malah katanya dalam soal ini Sultan pun tidak boleh pecat Speaker !

Bayangkan dalam persidangan itu nanti Datuk Seri Nizar tetap berada di kerusi Menteri Besar dan Menteri Besar Haram berada di kerusi pembangkang ! Dalam keadaan begini bolehkah UMNO/BN/Bebas Katak itu mengusulkan undi tidak percaya kepada Datuk Seri Nizar ? Agak-agaknya Speaker PR terimakah usul tersebut?

Tidak dapat dibayangkan juga hari Selasa ini MB Haram akan berlumba-lumba dengan MB Halal datang ke Pejabat.

Inilah akibatnya mainan politik curang Najib. Dan inilah akibatnya apabila keputusan tidak adil dihadiahkan kepada rakyat. Bukan menyenangkan tetapi semakin menyusahkan, hasil dari pemikiran cerdik yang tidak boleh diikut! Kalau diterima pembubaran Datuk Seri Nizar dahulu, kan tak ada masalah. Meriah Perak berkempen...macam di Kuala Trengganu!

3 comments:

Pak Oncu said...

Beb sekali lagi gua nak cilok article ni,,,,, lu jgn marah beb,,,

accudo said...

Cilok lah lu Pak...gua tak kesah pak. Perjuangan pak..perjuangan !

paloi bin mulau said...

teman cuma boleh katakan najib ni jenih ceghodik tak boleh diikut. gelojoh tak nyabo2.

mcm mana le adun bn nak mujuk speaker tu terima usul memecat diri sendiri. adoiii...sakit jiwa dibuatnya