Followers

Tuesday, February 03, 2009

Drama politik di Perak semakin suspen....!

Hari ini ADUN Behrang dan ADUN Changkat Jering yang dihebohkan hilang dan telah 'ponteng' tugas exco selama 5 hari telah diselamatkan oleh keputusan SPR yang 'menghakimi' bahawa surat perletakan jawatan kedua-dua ADUN tersebut mencurigakan. SPR lantas membuat keputusan tiada pilihanraya kecil.

Tersengih YB Jamaluddin dan terus memaklumkan bahawa beliau tidak akan masuk mana-mana parti politik. Namun enam jam selepas itu beliau mengumumkan keluar PKR untuk menjadi ADUN Bebas. YB Othman juga dilaporkan membuat keputusan yang sama ?

Dengan keputusan tersebut bermakna drama politik di Perak terus suspen. Adakah akan berlaku selepas ini ?

Suara-suara mempertikai keputusan SPR telah mula kedengaran. Apakah SPR telah membuat keputusan yang betul. Apakah keputusan SPR itu ada dalam bidang tugas dan dalam bidang kuasa SPR. Isu ini nampaknya akan meninggalkan konflik berundangan yang berpanjangan untuk diselesaikan menerusi mahkamah yang adil.

Yang jelas, masyarakat umum merasakan semacam ada sesuatu yang tidak kena dengan keputusan SPR pada hari ini. Persoalan yang perlu ditanya, kenapa SPR seperti mahu konflik ini berterusan berbanding jika SPR membenarkan pilhanraya kecil diadakan untuk rakyat membuat keputusannya. SPR sebenarnya mempunyai kuasa untuk mengelak sebarang konflik politik seperti ini. Persoalannya kenapa SPR tidak memilih jalan yang lebih praktikal dengan mengadakan pilihanraya kecil ? Oleh kerana surat perletakan jawatan telah dikemukakan secara rasmi, bukankah sudah memadai untuk SPR mengisytiharkan ada kekosongan jawatan yang memerlukan diadakan pilhanraya kecil. Dalam pilihanraya peluang BN dan PR adalah seimbang.

Namun segala-galanya telah diputuskan oleh SPR. Nampaknya selepas ini SPRlah pencetus drama politik yang lebih drastik berlaku di Perak.

No comments: