Followers

Monday, February 02, 2009

ADUN Lebai Malang ? - Malaysiakini

ADUN yang didakwa 'hilang' selama lima hari kini telah mula bersuara. Kedua-dua ADUN ini sebelum ini gagal dihubungi dan di kesan di mana mereka. Namun sebaik Speaker DUN Perak mengumumkan bahawa kedua-dua ADUN tersebut telah meletak jawatan melalui feks kepada beliau dan akan memaklum surat perletakan jawatan mereka selaku ADUN kepada SPR secepat mungkin, kedua-dua ADUN ini telah menjadi kelam-kabut dan mula memecah kesunyiaan.

Perkara yang dikatakan telah mereka lakukan, tetap telah berlaku mengiku peraturan. Esok SPR akan membuat keputusan sama ada akan diadakan pilihanraya kecil bagi DUN Berang dan DUN Changkat Jering Perak. Dan esok juga kita akan tahu sama ada kedua-dua ADUN ini menjadi lebai malang atau tidak dalam politik tanah air.

Jika pilihanraya kecil diadakan di kedua-dua DUN ini kerana perletakan jawatan maka sudah terang lagi bersuluh kedua-dua mereka adalah lebai malang politik ! Mereka sudah pasti tidak akan dipilih semula sama ada untuk mewakili UMNO atau Bebas apatah lagi mewakili Pakatan Rakyat yang mana sudah tentu PR 'menyampah' dengan sikap mereka berdua. Lagi pun mengikut peraturan ADUN yang meletak jawatan tidak boleh bertanding selama lima tahun dan ini bermakna kedua-dua mereka akan hanya boleh bertanding dalam tempoh 10 tahun akan datang.

Nampaknya mereka ini hendakkan yang besar, yang kecilpun tak dapat. Daripada boleh memberi laba kepada boleh menjadikan papa dan beban kepada yang menerima mereka ! Lagilah bahana apabila kes 'rasuah' (?) mereka akan mula didengar pada 10 Februari ini ?

Yang pasti mendapat keuntungan ialah BN atau PR jika diadakan pilihanraya kecil. Jika calon BN menang, BN akan rasa untung. Jika pula calon PR menang maka PRlah yang untung ! Kedua-dua mereka kerana terlalu hendak tunjuk 'cerdik' dan tamak mungkin akan mendapat gelaran ADUN Lebai Malang ! Puaslah mereka !!

No comments: