Followers

Friday, January 02, 2009

6000 polis akan berada di Kuala Trengganu

Mengikut yang dilaporkan oleh Utusan, seramai 6,000 anggota polis akan dihantar bertugas di Kuala Trengganu sewaktu tempoh Pilihan Raya Kecil Parlimen Kuala Trengganu. Ramainya !

Adalah tidak dinafikan peranan dan tugas polis adalah untuk mengawal keselamatan dan ketenteraman awam. Tetapi biarlah tugas yang akan dilakukan nanti dilaksanakan dengan penuh hati-hati dan adil kepada semua pihak yang bertanding dalam Pilihan Raya Kecil tersebut. Hendaknya pihak Polis bukan menjadi pengganggu kepada kelancaran sebuah sistem demokrasi dan bukan juga menjadi pelindung kepada mana-mana pihak yang cuba berlaku tidak adil dan cuba merusakkan demokrasi yang sepatutnya benar-benar demokrasi.

Selama ini walau apapun alasan pihak polis, persepsi rakyat terhadap pihak polis adalah berbagai-bagai yang akhirnya memberi natijah negatif kepada imej polis itu sendiri.

Selalunya yang kerap menjadi mangsa tekanan pihak polis dan dilihat negatif oleh pihak polis ialah pihak lawan kepada UMNO/BN. Dan mereka inilah yang sering menjadi mangsa 'buli' kepada penguatkuasaan peraturan yang bukan-bukan. Semoga kehadiran begitu ramai polis di Kuala Trengganu tidak akan terus-terusan merusakkan imej polis di negara ini selepas ini.

Minta dijauhkan Allah peristiwa seperti yang berlaku di Batuk Buruk berulang kembali !

Selamat bertugas dengan penuh keadilan. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui niat hati dan sikap adil seseorang termasuk pihak polis !No comments: